Har du prøvd en ny oppskrift, men så falt det ikke i smak?


"Det er kjedelig når ungene ikke spiser når jeg lager mat som faktisk smaker godt" - var det ei som sa.

Og spesielt hvis du lagt sjela di i det. og du klarer ikke å skjønne hvorfor….


Vi har forskjellige matPREFERANSER

Problemet er at vi har forskjellige SMAK. Det er ofte ikke sånn at vi ikke liker en hel rett, men sammensetningen av retten. Da handler det om å prøve å finne ut hva de liker og hvorfor. 

For å lage mat andre liker må vi tilpasse oppskriftene til de vi lager til. Da må du være bevisst på andres matPREFERANSER: hva og hvordan de liker å ha maten. Da blir det mye enklere å lage maten, for da kan du ta en oppskrift og gjøre en vri på det uten å være redd for å gjøre noe “feil”. Du tar bare utgangspunkt i de du lager til også er det opp til deg hvordan du vil gjøre det. 

Legg merke til HVA de liker med maten og HVORFOR ⁣

Er det smaken, konsistensen, kombinasjonen eller måten det spises på? Er det følelser forbundet til den maten?⁣⁣

Men noen ganger er kombinasjonen så rare at du ikke skjønner at noen liker det. Og det er greit.⁣

Ofte er grunnen til hvorfor vi liker maten veldig små detaljerte ting som vi ikke klarer å sette ord på.⁣

Men eksperimenterer du, finner du svaret. Da trenger du ikke å skjønne, da bare gjør du ting for å finne ut hvorfor de liker maten.⁣

Ta f.eks bort den ene ingrediensen ELLER legg til en ingrediens og se hvordan de reagerer på maten. Gjør små endringer hver gang for å sjekke hvor grensene går.⁣

⁣Noen ganger holder det med å f.eks skjære pølsen i skiver i stedet for å spise den som en hel en. Se hva som skjer. Påvirker det lysten? Da får du sjekket om det er pølsesmaken de liker eller formen på pølsen. Hva skjer hvis det ikke er pølse i brød, men pølse i omelett?⁣

Vær nysgjerrig.⁣

Gjør små eksperimenter som ikke krever noe av deg (f.eks ved å gjøre ingrediens-BYTTE). Og hvis de ikke liker det du tester så har du den «vanlige» versjonen av retten. På den måten blir ikke fallhøyden så høy når det ikke blir godkjent.⁣⁣

Du bør eksperimentere og faile OFTE, for det er nyttig informasjon til neste gang.⁣

Tips! Tenk på dette spillet (code breaker)


Målet er å finne ut hva som er riktig kombinasjonen (altså hva de liker og hvordan de liker å ha maten). Når du har gjettet riktig MÅ du gå videre, gjette noe nytt for å «vinne». Derfor bør du ikke lage AKKURAT det samme hver gang.

Og du burde heller ikke prøve helt nye oppskrifter (gjetninger) selv om du synes det er dødkjedelig å spise det samme hele tiden.

Behold på det du allerede vet funker. Men husk å gjøre små justeringer for hver gang basert på tilbakemelding du får, så maten alltid blir bedre og bedre. Og du får variert maten gradvis over tid.

Jeg kombinerer noe gammelt (noe som er kjent) med noe nytt som virker ukjent. Det kan f.eks være å bruke pølse (trygt) og skjære den i skiver (nytt og utrygt). Det gir mulighet for å f.eks bruke pølse i omelett eller til stekt nudler i stedet for pølse i pølsebrød. 

Det er lettere å ta utgangspunkt i retter du vet faller i smak og bygge deg videre på den - det er da du kan teste deg frem for å se hva som funker og ikke. 

Prøv om og om igjen, men ikke gjør de samme tingene.

Vet du egentlig hva du liker? Det er OVERRASKENDE mange som ikke vet. ⁣

For å lage mat andre liker, må du først være bevisst på hva DU liker og klarer å lage mat du har lyst på. Hvis du selv ikke er bevisst på hva DU liker blir det vanskelig å legge merke til det hos andre. ⁣

Vi alle liker spesifikke retter, men hva er det du egentlig liker med de rettene? ⁣⁣⁣⁣

Vi har så lett for å si at vi liker italiensk mat osv - men hva legger vi i det sånn egentlig? ⁣⁣

Det vi forbinder italiensk med er pasta⁣

⁣men hva med pastaen? ⁣⁣

Er det virkelig pastaen du liker? eller er det noe annet også? ⁣⁣⁣

Er det konsistensen på pastaen?⁣⁣

eller fordi du liker at det er mye basilikum og parmesan.⁣⁣

Liker du med eller uten pepper?⁣⁣

Hvor tykk skal sausen være?⁣⁣⁣

Når du vet detaljene, blir det lettere å vite hvordan du skal lage maten. Da er spørsmålet ikke lenger om det du gjør er riktig eller feil - men hva du føler for. ⁣⁣

⁣For det er ofte ikke bare sånn at vi liker en spesifikk rett - men vi liker sammensetningen av retten. Så når du er bevisst på hva du liker, blir det lettere for deg å vite hvilke ingredienser som passer sammen. ⁣⁣

⁣Det er ikke lett å gå i detalj om du ikke er vant med å legge merke til sånt. Men jo mer bevisst du er, desto lettere blir det å lage maten.⁣

Tips! Still deg disse spørsmålene hver gang du spiser (uansett hva det er) ⁣

Likte jeg maten/Likte jeg ikke maten? ⁣

HVA likte jeg? ⁣

HVORFOR likte jeg det?

For det er forskjell mellom disse påstandene⁣

  • Jeg liker ikke brokkoli, er noe annet enn å si: Jeg liker ikke grønnsaker som er overkokte.

  • Jeg liker ikke pasta med tomatsaus. Hvis de da liker lasagne som også består av pasta og tomatsaus bør du stille et spørsmål til hvorfor det er sånn. Det er noe annet å si: Jeg liker osten på toppen av lasagnen. Hvis du vet dette - kan du ha ost oppå andre retter du steker i ovnen.⁣

  • ⁣Jeg liker ikke thaisuppe kontra: Jeg liker ikke smaken av kokosmelk. Når du vet dette kan du bruke creme fraiche i matlagingen i stedet.⁣

  • Jeg liker ikke ananas kan bare bety at de bare har smakt på sur ananas og derfor har dannet seg et bilde av at de ikke liker det. Eller: Jeg liker ikke varm ananas, for det gjør at osten på pizzaen blir våt.⁣

  • Jeg liker ikke aubergine er noe annet enn: Jeg liker ikke at auberginen er myk. For aubergin blir veldig myk og vassen når den blir godt stekt. Men du kan faktisk steke auberginene kjapt i panna uten at den blir myk men får litt motstand i seg.⁣

Det er bare når du vet spesifikt hva du liker at du kan gjenskape det på kjøkkenet. For hvis du bare vet hvilke retter du liker blir du å lage det samme om og om igjen, og det er sånn du blir matlei.⁣

Jo mer detaljer du vet, desto lettere blir det for deg å lage maten. Det har veldig lite med hva som er “riktig” og “feil” når det kommer til matlaging - det handler mer om matPREFERANSE, BEVISSTHET og TRYGGHET. ⁣

Forrige
Forrige

Tenk at vi kaster masse mat fordi det ikke finnes oppskrift på akkurat det du har hjemme