Restemat, Kreativitet Matutenoppskrift . Restemat, Kreativitet Matutenoppskrift .

Derfor tør du ikke å ta sjansen på hva som blir godt sammen

Det blir kaos oppi hodet når du prøver å blande masse forskjellig fra ulike retter.

For når du spiser mest etter oppskrift er det vanlig å tilberede alt i en kjele for å spare tid. Men har du rester da, blir det ekstra vanskelig å gjøre noe med det uten å spise det samme flere dager, fordi alle ingrediensene ligger blandet sammen. 

Men om du tilbereder ingrediensene hver for seg, har du ferdig tilberedte ingredienser i kjøleskapet du kan putte i maten de neste dagene. Du putter i der du føler det passer best. 

Kreativitet er ikke problemet, fleksibilitet er. 

Vi holder bare fast på våre gamle mønster, fordi vi går i den vante hverdagen og gjør ting på autopilot. Vi utfordrer ikke de tradisjonelle reglene om hva som passer sammen. Å teste våre grenser. 

Når du skal bruke restematen, kommer du over i en fase som kalles for creative discomfort. Her bør du stå i det og jobbe deg gjennom det. Når du synes noe høres rart ut, bør du prøve å se hvordan det kan “gå” - at DET kan bli godt. Det betyr ikke at du skal tvinge deg selv til å kombinere ingredienser du overhode høres sært ut, men å finne måter hva du kan gjøre for at du føler det er “innafor”. 

Det kan både være en handling eller endring av tankegang. 

Tenk at sushi er en ting? ris og majones, frukt med rå fisk og rogn. Høres rart ut, ikke sant? 

eller så kan du legge til, eller trekke fra ingredienser - til du føler det er noe du kunne spist. 


Gjør små endringer

Å bruke opp restematen handler ikke om å tørre å lage noe nytt og eksperimentere - å “bare” prøve deg frem. For når du eksperimenterer og bare “gjør noe” kan føles som om du mister all kontrollen på kjøkkenet - for du vet ikke om det kommer til å bli godt eller ikke. Men sånn trenger det ikke å være. 

Jeg lager det samme eller noe lignende som jeg gjorde i går, bare at jeg BYTTER ingrediensene jeg har gått tom for, med det jeg har tilgjengelig. 

Ellers BYTTER jeg ingrediensene jeg har til overs med noe annet jeg skulle ha brukt. 

For når jeg gjør små ingrediens-BYTTER og lager noe som “ligner”, blir det lettere å se hvordan ingrediensene kan passe sammen. 

En ny rett som ligner, kan neppe bli så dårlig, sant? 

Det er lettere å putte i ekstra ingredienser i en rett du føler kan passe, enn å slå sammen det du finner i kjøleskapet til en slags “resterett” - for da kan det bli mange interessante kombinasjoner.

Jeg føler at jeg har mer kontroll og er mindre redd, selv om jeg til tider også blir usikker. Men terskelen er så lav og fallhøyden er ikke så høy - at jeg prøver meg hver eneste gang.   

BYTT, BYTT, BYTT! 

Les mer
Restemat, Kreativitet Matutenoppskrift . Restemat, Kreativitet Matutenoppskrift .

Derfor får du rare kombinasjoner når du setter sammen forskjellige ingredienser du har i kjøleskapet

Det er er når du bare kaster sammen noe og lager en slags “resterett”, at du får noen “interessante” kombinasjoner. 

Det er fordi du slår sammen forskjellige ingredienser til overs etter diverse måltider, uten å vite hvordan du skal tenke og gå frem. 

Og det har ikke noe med kreativitet å gjøre. 

Det har med hvordan retter er bygd opp. Og sånt legger du ikke merke til når du spiser mest etter oppskrifter. 

For så å si alle oppskrifter består av disse ingrediens-kategoriene: kjøtt/fisk, grønnsaker og karbohydrater (pasta, potet, ris osv). Så når du setter sammen ingrediensene bør det inneholde en av hver ingrediens-kategori.  

For du KAN komme med ganske kreative kombinasjoner, uten å vite helt sikkert på om ingrediensene passer sammen.

Jeg trodde f.eks at jeg fikk rare kombinasjoner fordi jeg blandet masse forskjellig sammen og hadde rare mengder av de ulike ingrediensene. 

Men, nei. 

Det som ofte gir rare kombinasjoner er når du kombinerer to eller flere ingredienser innenfor samme kategori som ikke passer med hverandre. F.eks kjøtt og fisk i samme rett. 

Resteretter blir ofte litt sære når du kaster sammen mange forskjellige ingredienser mot slutten av uka. Så hvorfor ikke bruke opp ingrediensene fordelt utover uka i stedet? Starte med å bruke en ingrediens hver dag, for eksempel. 


Les mer
Kreativitet, Restemat Matutenoppskrift . Kreativitet, Restemat Matutenoppskrift .

Kreativitet er ikke problemet, fleksibilitet er.

““Å bruke opp restematen er en fin mulighet for å være kreativ med maten”, sies det. Men hva hvis du ikke føler deg kreativ da?(??) …

Å være kreativ med maten betyr IKKE å tørre å lage noe helt nytt eller eksperimentere - og bare “prøve deg frem”. For når du eksperimenterer og bare “gjør noe” kan det føles som om du mister all kontrollen på kjøkkenet - for du vet ikke om det kommer til å bli godt eller ikke. Men sånn trenger det ikke å være.

Men, må du være kreativ for å bruke opp maten? 

Jeg har aldri følt meg kreativ. Jeg var bare fastlåst på hva som var “riktig” og “feil” i matlaging. Jeg gikk på autopilot og utfordret ikke meg selv. Jeg var REDD for å ødelegge maten. 

Jeg tenkte alle andre var kreative, og jeg likte spesielt tips som: pinnekjøtt på 10 måter, eller 10 oppskrifter med pinnekjøtt. 

Men jeg går ikke med på sånt lenger. 

Honningglasert pinnekjøtt kunne for all del vært honningglassert laks, ribbe eller kyllingfilet.

Hvorfor ikke lære hvordan du lager en glaze og tilberedning av ulike type kjøtt og fisk i stedet? Kan du INGRREDIENS + SMAK så kan du mikse og trikse som du vil. Da kan du spise nesten hva som helst og bare variere med forskjellige sauser, dipper, glazer, marinader og dressinger.

Når du er fleksibel vil du kanskje ikke føle at du blir mer kreativ, men du ser du har blitt mer kreativ på maten du lager. Resultatet. Vi vil være kreative, men for å komme dit må du først gjøre ting for å bli det, nemlig å prioritere fleksibilitet: å gjøre ingrediens-BYTTER og smaks-BYTTER.

Slik blir du kreativ med restematen 

Kreativitet handler om å spise maten på en annen måte enn hva du vanligvis gjør eller hva det vanligvis markedsføres som. En pølse trengs ikke å spises som en pølse, men f.eks som fyll eller topping. Det er da du får også variasjon i maten. Det oppleves nytt.

En måte å trene kreativiteten på er å stille spørsmålet: hvordan kan jeg lage noe lignende, bare med andre ingredienser?

Det som stopper kreativiteten er når du lager mat og du blir usikker på om det blir godt og du lar være å gjøre det fordi det høres "rart ut". Det kalles for: creative discomfort. Mange lar seg stoppe av denne følelsen, men her handler det om å tøye på grensene. 

Du blir kreativ når du klarer å stå i det selv om det føles “rart ut” og finner måter hvordan det kan “gå”. Det betyr ikke at du skal tvinge deg til å like noe som overhode høres sært ut, men å finne måter hva du kan gjøre for at du føler det er “innafor”.

Alt nytt er rart og sånn er det alltid

Så målet er å ufarliggjøre det nye. At du normaliserer det rare. Jeg pleier å tenke tilbake på hva jeg har spist tidligere som ligner på det jeg synes er litt rart. 

Så når noe høres “rart ut” og det blir litt kaos oppi hodet: Sammenlign din ide med eksisterende oppskrifter/retter. Hva er likhetstrekkene? ⁣

f.eks syntes jeg det var sært å steke makrell i tomat og spise med ris, selv om jeg liker makrell i tomat. Men det er jo ikke sånn at du aldri har stekt fisk og spist det med ris før? Forskjellen er at denne fiskeretter er med tomatsmak. Vi forbinder makrell i tomat på brødskiva, men må vi alltid spise maten som det er markedsført som?⁣

Når du klarer å se hvordan det sære ikke er så sært lenger så er du åpen for nye kombinasjoner du ellers ikke ville gjort.

Et annet eksempel er sushi. Tenk at ris og majones faktisk er en “ting”⁣.. rått fisk med frukt ..frukt med kremost og rogn⁣. Det høres jo skikkelig rart ut, men likevel er det så mange som liker sushi.

Tren kreativiteten 

Her er noen andre kreative matideer. Finn noe som du synes høres litt rart ut og tenk deg om. Prøv å se hvordan de(n) kombinasjonen(e) kan “gå”. 

  • Hotpot med sprite 

  • Potetgulsticks (potetgul) i salat

  • Potetgull på brødskiva 

  • Bulgur med avokado og tubeost

  • Banan på pizza

  • Baguett med bacon, brie og syltetøy

  • dadler rullet i bacon er populær tapas rett 

  • Pannekaker med bacon

  • Melon og spekeskinke

  • Søt bolle med saltet kjøttfyll

  • Brunost i tomatsaus

  • Ost i nuddelsuppe

  • Markell i tomat stekt i panna

  • Omelettbiter i suppe

  • Marinere kjøtt med majones

  • Salat med ris

  • Havregryn i kjøttboller

  • Potetmos i suppe

  • Marinere kjøtt med tacokrydder 

  • Kjøttkaker i skiver som, krydret og bruke som alt mulig kjøtt 

Bryt de tradisjonelle reglene om hva som passer sammen. Det er sånn du lærer å tenke nytt og finner ut hvilke kombinasjoner som passer sammen. 

Kreativitet er ikke problemet, fleksibilitet er!

Les mer
Freestyle matlaging, Variasjon, Restemat Matutenoppskrift . Freestyle matlaging, Variasjon, Restemat Matutenoppskrift .

Freestyle matlaging. Hørt om det før?

Har du noen gang lurt på hvordan noen bare klarer å åpne kjøleskapet, og ta “det, det det og det” - også bare sette sammen noe på sparket? Det er det som kalles for Freestyle matlaging eller intuitiv matlaging om du vil. Da lager du mat på slump og tilsetter litt ettersom hva du føler for. 

Hva er Freestyle matlaging? 

Det handler om at du blir mer fleksibel med hva du lager, utifra det du har tilgjengelig,

Freestyle matlaging er ikke noe som erstatter oppskrifter, men som et supplement til oppskrifter fordi du må lære deg reglene før du kan bryte det effektivt. 

At du tørr å BYTTE ingredienser du ikke har i huset med noe du har tilgjengelig og tilsette ingredienser og smaker du tenker passer sammen. Den høyeste grad for freestyle matlaging er når du dekonstruerer en ingrediens, altså bruker en ingrediens til noe annet enn det den er tenkt til.

Hvis du er en Kjøkkenrebell som liker å lage mat på DIN måte så er din matlagingsmetode Freestyle matlaging. Du vil like å bare åpne opp kjøleskapet og ta “det, det, det og det” også sette sammen middagen, og etterhvert synes at det er lettere å lage mat uten oppskrift. Du kan lese mer om hvordan jeg gikk fra slavisk til freestyle matlaging nederst på siden.

Er Freestyle matlaging for de som ikke er kreative? 

Ja. jeg mener det. 

Men er det for deg? Det handler bare om at du er villig og tør å være fleksibel på kjøkkenet. Dette igjen, har mye med hvordan du opplever overgangen fra slavisk til freestyle matlaging. For hvis du bare slår sammen helt tilfeldig ingredienser og krysser fingrene for at middagen blir bra, kommer du til å bli skuffet. Og vips har du fått bekreftet hva du først trodde var sant, så du går tilbake til den gamle vanen, de gamle oppskriftene og rutinene. 


Freestyle matlaging er vanlig matlagings-metode som få snakker om 

Matlaging uten oppskrift er enklere enn du tror - bare at få snakker om det. For det må jo være mulig å lage mat uten oppskrift eller lage nye oppskrifter, når det finnes så mange varianter av en tomatsuppe? Noen er med vin, andre appelsin og eplejuice - når tomatsuppe i utgangspunkt bare er tomater og væske. Vann har bare blitt BYTTET ut med mer fancy ingredienser. Det betyr Freestyle matlaging er en vanlig matlaging-metode som få snakker om bare og derfor kan det virke nytt og ukjent. 

Eksempel

På bildet under er hovedingrediensen kokosmelk og fyllet.

Men det kunne for all del vært nuddelsuppe eller gryterett med ris ved siden av. Putter du i karri kan det bli karrigryte. Putter du i red curry paste kan det bli thai nuddelsuppe.

Eller dette?

Begge retter består av de samme ingrediensene (ris, karripulver, gulrot og kylling). Bare lagd på forskjellig måter.

Slik gjør du ingrediens-BYTTER.

Les mer