Hva skal du handle når du ikke vet hva du skal ha til middag? … og ikke har planlagt ukemeny?

Prøv å handle etter ingrediens-kategoriene: Kjøtt/fisk, grønnsaker og karbohydrater, for det er det de fleste retter består av. Tenk på ingrediensene du kjøper i de tre kategoriene. 

For har du litt av “alt” så blir det mye lettere om du finner ut at du mangler noe når du har kommet hjem. For da kan du BYTTE det du mangler med en annen ingrediens som ligner - innenfor samme kategori. 

Det viktigste er å finne ut ca HVOR MYE du skal kjøpe av de ulike ingrediens-kategoriene, så du har nok ingredienser. 

Da må du prøve å huske på ca HVOR MYE du har hjemme av de ulike ingrediens-kategoriene. For da kan du regne deg frem til den mengden du trenger for at det skal holde til 7 middagstallerkener, “gange” x antall hoder.  

Det viktigste er å finne ut hvilke ingredienser som passer til flere av rettene du pleier å lage. 

Så, hva bør du kjøpe og ha hjemme?  

Det er veldig vanlig å tenke sånn 

"hva er det andre anbefaler" ⁣

"hva er det som er vanlig" ⁣

Akkurat det - har gjort at jeg kjøper inn ting som bare blir liggende. Som jeg ikke vet hvordan jeg skal bruke opp, fordi jeg fulgte andres matvaner og ikke mine. ⁣

Jeg ville bare ha mer variasjon i maten, men hvilke ingredienser kan jeg lage masse godt ut av da? 

Handle etter ingrediens-kategori og sett sammen middagen selv 

Hvorfor? Fordi det gir fleksibilitet. 

Du kan ha mye mat hjemme, men alltid føle at du mangler noe. 

Det er fordi du er vant med å handle etter oppskrift. Så når du står fritt til å handle så er det tilfeldig hva som havner i kurven. Og når du ikke finner en oppskrift som passer ut ifra det du har hjemme, blir du stucked. Det er da du velger å ta en ekstra tur til butikken - ikke gjør det! 

Tenk heller på mat som ingredienser. 

Når du handler etter ingrediens-kategoriene (Kjøtt og fisk, grønnsaker og karbohydrater) er det lettere å se hva du bør kjøpe mer og mindre av, så du har nok ingredienser til å sette sammen noe til middag. 

Tallerkenmodellen

Tenk på kjøkkenet ditt som din lille matbutikk. Legg merke til hva slags ingrediens-kategorier du har hjemme og hvor varierte ingrediensene er i hver kategori. Hvilke ingrediens-kategori bruker du mest av? Hvilke ingrediens-kategorier handler du når du er i butikken? 

Det viktigste er at du har nok ingredienser i hus, og har du ingredienser som passe til flere retter så står du ganske fritt til å sette sammen noe til middag.

Hvilke ingredienser kan gå til mange retter? 

Det spørs hva du liker, hva du pleier å spise og hvilke ingrediens-kombinasjoner du synes passer sammen. 

Ta utgangspunkt i den maten du spiser nå. 

Hvilke ingredienser er det du uansett bruker? - kan disse brukes i flere retter?
Hvilke nye ingredienser er lett å bruke til flere av rettene du allerede lager?
Hva er det du kan spise med nesten “alt”? 

F.eks liker jeg avokado, og jeg vet det kan brukes til mye, men jeg latt være å kjøpe det så ofte fordi det ikke går til så mange av rettene jeg pleier å lage/spise AKKURAT nå. Men jeg kjøper grønnkål fordi jeg har klart å finne flere typer retter jeg kan bruke det i. 


Les mer: Hvor ofte bør du variere det du kjøper? En vanlig feil mange gjør.

Prøv å ha ingredienser som går til minst 2-3 retter. For da trenger du ikke å være avhengig av XY for å bruke opp Z.  

Lykke til.

Forrige
Forrige

Hvor ofte bør du variere det du kjøper? En vanlig feil mange gjør

Neste
Neste

Blir maten ensporet fordi du er redd for å prøve noe nytt?