Freestyle matlaging, Variasjon Matutenoppskrift . Freestyle matlaging, Variasjon Matutenoppskrift .

Blir maten ensporet fordi du er redd for å prøve noe nytt?

Du trenger ikke å prøve helt nye oppskrifter - for hvordan vet du det vil falle i smak, sant? ⁣⁣

Slik får du mer variasjon samtidig som du går safe

Fortsett med å lage det du pleier å lage. ⁣⁣

Og for å få mer variasjon bør du starte med å gjøre ingrediens-BYTTER. Da BYTTER du to “like” ingredienser om hverandre. f.eks en grønnsak med en grønnsak, kjøtt med kjøtt. ⁣⁣

⁣Maten blir sjeldent dårlig om du bruker ingredienser du liker. ⁣

Det som kommer til å gjøre deg usikker, er når en stemme inni deg sier: ⁣⁣⁣


❌ Men blir dette godt da?⁣⁣⁣

❌ Er DET en ting? ⁣⁣⁣

⁣⁣❌ Blir det riktig å gjøre sånn? ⁣⁣⁣⁣⁣⁣

❌ Nei, det virka rart....⁣⁣⁣

⁣⁣⁣
Det er når den tvilen sniker seg inn rundt hjørnet, at du stopper deg selv. Det er sånn du går på autopilot og bruker de samme oppskriftene hele tiden. Du prøver å gå "safe" - men det er også sånn du går lei av maten. ⁣⁣⁣

Så når du er redd for å ødelegge maten, så vit dette: ⁣⁣

Å gjøre det som ikke står i oppskriftene er skummelt til å starte med. ⁣⁣

⁣⁣Og å BYTTE to “like” ingredienser virker litt for lett til å være sant. For det du egentlig gjør når du BYTTER er at du tar hensyn og opprettholder samme farge, konsistens eller egenskap i retten. Det spørs hva slags funksjon den ingrediensen hadde i den retten du tenker å lage. Og hvis du ikke vet hva den ingrediensen bidrar med i retten og hvorfor den er så viktig, så er det enkleste å BYTTE - for da trenger du ikke å være redd for å ødelegge maten siden du ikke gjør drastiske endringer med oppskriften.⁣⁣

⁣⁣Du kommer uansett aldri til å BYTTE noe du ikke tror vil passe. ⁣⁣

Men når BYTTER, får du nye vri på oppskriftene du lager og maten vil aldri bli den samme. ⁣⁣

Hvis du vil gå ekstra safe, kan du starte rolig med gjøre små BYTTER på deler av retten, så om du ikke liker det, så har du fortsatt den vanlige versjonen du er vant med å spise. 

Fortsatt redd for å ødelegge maten? 

Det er helt vanlig å føle trang til å følge oppskrifter, sånn var det for meg også. 

Men ingrediens-BYTTER og smaks-BYTTER er noe alle matfolk gjør - for hvordan ellers finnes det så mange forskjellige oppskrifter av samme rett? 

Mange oppskrifter er veldig like, bare markedsført forskjellig. Under ser du oppskrifter fra to forskjellige matbloggere. Bildene ser helt forskjellig ut, men det er virkelig bare de ingrediensene som er markert med gult som skiller de to rettene fra hverandre. 

Tilbehøret er forskjellig, men nokså lik. I stedet for å bruke 1 dl vann er det blitt BYTTET ut med juicen av en appelsin i stedet. Maisenna brukes for å tykne - slik at appelsinjuicen blir til en saus. Og nudler er BYTTET med ris. 

Her kunne du for all del lagd teriyaki kylling wrap med grønnsaker du har hjemme som synger på siste vers. Tadah! ny oppskrift. 

Les mer
Freestyle matlaging Matutenoppskrift . Freestyle matlaging Matutenoppskrift .

Før fulgte jeg oppskrifter slavisk, fordi jeg var redd for å ødelegge maten⁣

Jeg trodde jeg måtte ha alle 10 ingrediensene - hvis ikke lot jeg være å bruke oppskriften ⁣⁣⁣

Matlaging ble som en jobb. Først må du finne noe som frister, så se om det går fort å lage..også sjekke om du har alt osv osv ⁣⁣⁣

Jeg kunne bli så flink med å planlegge ukemeny som jeg bare ville, men det er som en heksekunst å spå hvor mye rester som blir igjen. Da skjønte jeg at jeg ikke ville komme noen vei om jeg fortsatte som jeg gjorde. Hvorfor skal jeg jobbe så hardt for å følge oppskrifter når restematen krever at jeg klarer å lage mat uten oppskrifter uansett..?⁣

Jeg bestemte meg for å frigjøre meg fra oppskrifter, selv om jeg var avhengig av det. Og selv om oppskriftene ofte ga bedre resultat enn det jeg fikk til. Det var veldig rart å prøve å gå bort fra oppskrifter som var trygt og begynne å gjøre det som ikke står i oppskriftene. Men det var eneste måten for meg å bruke opp det jeg hadde før jeg kjøpte inn nytt, og ta hensyn til hvordan JEG ønsker å ha det.⁣

Jeg innså jeg ikke var en planlegger, men en Kjøkkenrebell. ⁣

En Kjøkkenrebell som: ⁣

- vil slappe av på søndag i stedet for å stresse med å planlegge ukemeny ⁣

- er for lat til dra til butikken bare fordi jeg mangler ingredienser ⁣

- ikke orker å være så innmari nøye med å måle opp hver minste ingrediens ⁣

- vil spise akkurat det jeg føler for DEN dagen ⁣

Da begynte jeg å tenke..⁣

Hvordan kan matbloggere gi ut flere kokebøker mens jeg gikk lei av maten og ikke visste hva jeg skulle ha til middag? ⁣

Hva gjør vi annerledes?⁣

Den eneste forskjellen jeg kom på var at de lager oppskrifter, mens jeg følger oppskrifter.⁣

Siden da har jeg dritet litt i å lage ukesmeny og det de sier de gjør og heller gjort mer av det de gjør som de ikke sier. ⁣

Nemlig å lage mat uten oppskrift - å gå fra slavisk til freestyle matlaging.⁣

Les mer
Freestyle matlaging, Variasjon Matutenoppskrift . Freestyle matlaging, Variasjon Matutenoppskrift .

ER DET virkelig enklere å følge oppskrifter? 

It all begins with an idea.

Hvis oppskrifter var en god løsning ville det ikke vært så vanskelig å bruke opp maten og få mer variasjon i maten. Det er jo derfor matkasser har blitt en “ting”?. 🤷‍♀️

Jeg har også tenkt å starte med matkasser, men hva skjer den dagen jeg slutter å abonnere? 


..

Til et visst punkt bør du frigjøre deg fra oppskrifter, og gå over til det som kalles for Freestyle matlaging. 

Det handler om at du blir mer fleksibel med hva du lager, ut i fra det du har tilgjengelig. 

Etterhvert blir matlaging ikke lenger som en jobb, men mer som en LEK. 

For når du følger oppskrifter kommer det med en rekke ulemper som gjør det enda vanskeligere for deg: 

  • Følger du nye oppskrifter får du mer variasjon, MEN så får du mange nye ingredienser du ikke vet hva du skal gjøre med. NÅR du freestyler kjøper du inn en og en ny ingrediens av gangen og varierer på hvordan du kombinerer ingrediensen med det du har hjemme. 

  • Følger du oppskrifter er det større sannsynlighet for at maten vil falle i smak MEN da blir du å lage det samme om og om igjen. NÅR du freestyler gjør du små vri med retten hver eneste gang, og da vet du også hva som funker og ikke funker til neste gang. 

  • Følger du oppskrifter vet du nøyaktig hva og hvor mye du skal handle, MEN hvis du ikke får med deg alle ingrediensene må du ta enda en tur til butikken. NÅR du freestyler handler du bare etter ingrediens-kategorier, så du har litt av “alt” og kan sette sammen middagen med det du har. 

  • Følger du oppskrifter får du brukt opp restematen, MEN du ender opp med å handle inn mer enn du får brukt opp. NÅR du freestyler tilbereder du ingrediensene separert og setter sammen akkurat det du skal ha, og resten kan du bruke i en ny rett dagen etter. 

  • Følger du oppskrifter får du smak i maten, MEN så må du måle hver minste ting, hvis ikke blir maten smakløs. NÅR du freestyler lærer du å lage forskjellige sauser, dressinger og marinader, for da kan du spise det med nesten hva som helst. 

  • Følger du oppskrifter blir du god til å lage den samme retten, MEN du skal ikke bli en mesterkokk du? NÅR du freestyler blir du mer kreativ med maten. Hverdagsmat. 

Vi TROR det er enklere med oppskrifter og ukemeny. MEN er det virkelig det? 

Oppskrifter er bra, men bare til en viss grad.

Les mer
Freestyle matlaging, Variasjon, Restemat Matutenoppskrift . Freestyle matlaging, Variasjon, Restemat Matutenoppskrift .

Freestyle matlaging. Hørt om det før?

Har du noen gang lurt på hvordan noen bare klarer å åpne kjøleskapet, og ta “det, det det og det” - også bare sette sammen noe på sparket? Det er det som kalles for Freestyle matlaging eller intuitiv matlaging om du vil. Da lager du mat på slump og tilsetter litt ettersom hva du føler for. 

Hva er Freestyle matlaging? 

Det handler om at du blir mer fleksibel med hva du lager, utifra det du har tilgjengelig,

Freestyle matlaging er ikke noe som erstatter oppskrifter, men som et supplement til oppskrifter fordi du må lære deg reglene før du kan bryte det effektivt. 

At du tørr å BYTTE ingredienser du ikke har i huset med noe du har tilgjengelig og tilsette ingredienser og smaker du tenker passer sammen. Den høyeste grad for freestyle matlaging er når du dekonstruerer en ingrediens, altså bruker en ingrediens til noe annet enn det den er tenkt til.

Hvis du er en Kjøkkenrebell som liker å lage mat på DIN måte så er din matlagingsmetode Freestyle matlaging. Du vil like å bare åpne opp kjøleskapet og ta “det, det, det og det” også sette sammen middagen, og etterhvert synes at det er lettere å lage mat uten oppskrift. Du kan lese mer om hvordan jeg gikk fra slavisk til freestyle matlaging nederst på siden.

Er Freestyle matlaging for de som ikke er kreative? 

Ja. jeg mener det. 

Men er det for deg? Det handler bare om at du er villig og tør å være fleksibel på kjøkkenet. Dette igjen, har mye med hvordan du opplever overgangen fra slavisk til freestyle matlaging. For hvis du bare slår sammen helt tilfeldig ingredienser og krysser fingrene for at middagen blir bra, kommer du til å bli skuffet. Og vips har du fått bekreftet hva du først trodde var sant, så du går tilbake til den gamle vanen, de gamle oppskriftene og rutinene. 


Freestyle matlaging er vanlig matlagings-metode som få snakker om 

Matlaging uten oppskrift er enklere enn du tror - bare at få snakker om det. For det må jo være mulig å lage mat uten oppskrift eller lage nye oppskrifter, når det finnes så mange varianter av en tomatsuppe? Noen er med vin, andre appelsin og eplejuice - når tomatsuppe i utgangspunkt bare er tomater og væske. Vann har bare blitt BYTTET ut med mer fancy ingredienser. Det betyr Freestyle matlaging er en vanlig matlaging-metode som få snakker om bare og derfor kan det virke nytt og ukjent. 

Eksempel

På bildet under er hovedingrediensen kokosmelk og fyllet.

Men det kunne for all del vært nuddelsuppe eller gryterett med ris ved siden av. Putter du i karri kan det bli karrigryte. Putter du i red curry paste kan det bli thai nuddelsuppe.

Eller dette?

Begge retter består av de samme ingrediensene (ris, karripulver, gulrot og kylling). Bare lagd på forskjellig måter.

Slik gjør du ingrediens-BYTTER.

Les mer