Slik får du variasjon i maten

Jeg har også tenkt: “Kanskje jeg skal prøve å starte med en ny middagsoppskrift en gang i uka?” 

Men det er en enklere måte å gjøre det på. 

Det høres veldig teit ut, men 

jeg tenker på variasjon som noe helt annet enn det andre gjør og anbefaler.⁣⁣⁣

Jeg tenker på hva en rett består av, altså: ingredienser, smak, tekstur/konsistens, form på ingrediensene, utseende på retten og tilberedningsmetoden. Dette er felles for alle retter, så ved å BYTTE på en av disse faktorene så vil det oppleves som nytt. ⁣⁣

Etter jeg begynte å tenke sånn, så tok jeg meg tiden til å analysere oppskrifter for å forstå hvilke ingredienser som bidrar med hva og hva som virkelig er viktig for å kunne lage en lignende rett. ⁣⁣Og har du noen basisoppskrifter/grunnoppskrifter som du BYTTER på, kan du enkelt lage nye retter med omtrent de samme ingrediensene.⁣⁣⁣⁣

Jeg startet å få variasjon i maten ved å gjøre ingrediens-BYTTER og smaks-BYTTER, fordi det er det som gir mest variasjon for minst innsats. ⁣⁣Det er jo derfor det finnes så mange oppskrifter av en tomatsuppe. Du BYTTER hvilke ingredienser du bruker sammen. 


Få variasjon med ingrediens-BYTTER 

Når jeg leser en oppskrift så starter jeg alltid med å finne hovedingrediensene som er viktig for å lage en lignende rett. Og siden jeg vet at 99% av alle retter består av ingrediens-kategoriene: grønnsaker, proteiner og karbohydrater så finner jeg ingrediensene som hører til. Hvis ikke jeg har alle ingrediensene som står i oppskriften, så BYTTER jeg med noe som ligner innenfor samme kategori.

Å gjøre ingrediens-BYTTE betyr at du bytter to ingredienser om hverandre, innenfor samme kategori. Da får du lagd en ny vri på oppskriften samtidig som du kan være lat. ⁣⁣

Det er mye bedre å se på en oppskrift og tenke: “åh, jeg har alt..” enn å se oppskrifter med ingredienser du aldri har hørt om før.

Eksempel:

Under ser du en oppskrift fra Trines matblogg, og mest sannsynlig har du ikke alle ingrediensene. Om du hadde BYTTET nudlene, kjøttet og urtene ville det sett noe lignende som bilde nr 2 til høyre nedenfor.

Når du BYTTER to ingredienser som "ligner" på hverandre blir overgangen ikke så stor for deg og de du lager til. Da øker du også sjansen for at maten blir godtatt og fallhøyden blir ikke så høy 👌

  • Når du vil forenkle rettene du lager 👉 BYTT med ingredienser du allerede er kjent med.

  • Når du vil variere rettene du lager 👉 BYTT med ingredienser du vanligvis ikke bruker til den rettene 

Andre eksempler:

  • Hvis du spiser salat av kinakål, mais, og agurk. Hva med å BYTTE agurken med noe annet du har hjemme? 

  • Hvis du spiser spaghetti med posesaus og kjøttboller, hva med å bruke pølse, skivet karbonade ellernoe i stedet? 

  • Hvis du spiser pølse i pølsebrød, hva med å bruke chilimajones, ost med ekstra krydder eller bare ketchup med pepper? 

  • I stedet for å spise makaroni med pølse kan du spise makaroni med kjøttdeig eller spaghetti med chorizo.

Effekten av ingrediens-BYTTER

Her kan du se hvordan du kan lage forskjellige retter med omtrent de samme ingrediensene, ved å gjøre ingrediens-BYTTER.

Den “vanlige” måten å variere maten på. To ulike retter med helt forskjellige ingredienser.

Nybegynner. Du gjør en ingrediens-BYTTE, lite variasjon.

Viderekommende. Du gjør ingrediens-BYTTER med ulike ingredienser, sammenhengende over flere dager. Mest variasjon.

Hvis du liker effekten av å BYTTE, vil du mest sannsynlig like freestyle matlaging.

Forrige
Forrige

Kreativitet er ikke problemet, fleksibilitet er.

Neste
Neste

Før fulgte jeg oppskrifter slavisk, fordi jeg var redd for å ødelegge maten⁣