Kreativitet er ikke problemet, fleksibilitet er.

““Å bruke opp restematen er en fin mulighet for å være kreativ med maten”, sies det. Men hva hvis du ikke føler deg kreativ da?(??) …

Å være kreativ med maten betyr IKKE å tørre å lage noe helt nytt eller eksperimentere - og bare “prøve deg frem”. For når du eksperimenterer og bare “gjør noe” kan det føles som om du mister all kontrollen på kjøkkenet - for du vet ikke om det kommer til å bli godt eller ikke. Men sånn trenger det ikke å være.

Men, må du være kreativ for å bruke opp maten? 

Jeg har aldri følt meg kreativ. Jeg var bare fastlåst på hva som var “riktig” og “feil” i matlaging. Jeg gikk på autopilot og utfordret ikke meg selv. Jeg var REDD for å ødelegge maten. 

Jeg tenkte alle andre var kreative, og jeg likte spesielt tips som: pinnekjøtt på 10 måter, eller 10 oppskrifter med pinnekjøtt. 

Men jeg går ikke med på sånt lenger. 

Honningglasert pinnekjøtt kunne for all del vært honningglassert laks, ribbe eller kyllingfilet.

Hvorfor ikke lære hvordan du lager en glaze og tilberedning av ulike type kjøtt og fisk i stedet? Kan du INGRREDIENS + SMAK så kan du mikse og trikse som du vil. Da kan du spise nesten hva som helst og bare variere med forskjellige sauser, dipper, glazer, marinader og dressinger.

Når du er fleksibel vil du kanskje ikke føle at du blir mer kreativ, men du ser du har blitt mer kreativ på maten du lager. Resultatet. Vi vil være kreative, men for å komme dit må du først gjøre ting for å bli det, nemlig å prioritere fleksibilitet: å gjøre ingrediens-BYTTER og smaks-BYTTER.

Slik blir du kreativ med restematen 

Kreativitet handler om å spise maten på en annen måte enn hva du vanligvis gjør eller hva det vanligvis markedsføres som. En pølse trengs ikke å spises som en pølse, men f.eks som fyll eller topping. Det er da du får også variasjon i maten. Det oppleves nytt.

En måte å trene kreativiteten på er å stille spørsmålet: hvordan kan jeg lage noe lignende, bare med andre ingredienser?

Det som stopper kreativiteten er når du lager mat og du blir usikker på om det blir godt og du lar være å gjøre det fordi det høres "rart ut". Det kalles for: creative discomfort. Mange lar seg stoppe av denne følelsen, men her handler det om å tøye på grensene. 

Du blir kreativ når du klarer å stå i det selv om det føles “rart ut” og finner måter hvordan det kan “gå”. Det betyr ikke at du skal tvinge deg til å like noe som overhode høres sært ut, men å finne måter hva du kan gjøre for at du føler det er “innafor”.

Alt nytt er rart og sånn er det alltid

Så målet er å ufarliggjøre det nye. At du normaliserer det rare. Jeg pleier å tenke tilbake på hva jeg har spist tidligere som ligner på det jeg synes er litt rart. 

Så når noe høres “rart ut” og det blir litt kaos oppi hodet: Sammenlign din ide med eksisterende oppskrifter/retter. Hva er likhetstrekkene? ⁣

f.eks syntes jeg det var sært å steke makrell i tomat og spise med ris, selv om jeg liker makrell i tomat. Men det er jo ikke sånn at du aldri har stekt fisk og spist det med ris før? Forskjellen er at denne fiskeretter er med tomatsmak. Vi forbinder makrell i tomat på brødskiva, men må vi alltid spise maten som det er markedsført som?⁣

Når du klarer å se hvordan det sære ikke er så sært lenger så er du åpen for nye kombinasjoner du ellers ikke ville gjort.

Et annet eksempel er sushi. Tenk at ris og majones faktisk er en “ting”⁣.. rått fisk med frukt ..frukt med kremost og rogn⁣. Det høres jo skikkelig rart ut, men likevel er det så mange som liker sushi.

Tren kreativiteten 

Her er noen andre kreative matideer. Finn noe som du synes høres litt rart ut og tenk deg om. Prøv å se hvordan de(n) kombinasjonen(e) kan “gå”. 

  • Hotpot med sprite 

  • Potetgulsticks (potetgul) i salat

  • Potetgull på brødskiva 

  • Bulgur med avokado og tubeost

  • Banan på pizza

  • Baguett med bacon, brie og syltetøy

  • dadler rullet i bacon er populær tapas rett 

  • Pannekaker med bacon

  • Melon og spekeskinke

  • Søt bolle med saltet kjøttfyll

  • Brunost i tomatsaus

  • Ost i nuddelsuppe

  • Markell i tomat stekt i panna

  • Omelettbiter i suppe

  • Marinere kjøtt med majones

  • Salat med ris

  • Havregryn i kjøttboller

  • Potetmos i suppe

  • Marinere kjøtt med tacokrydder 

  • Kjøttkaker i skiver som, krydret og bruke som alt mulig kjøtt 

Bryt de tradisjonelle reglene om hva som passer sammen. Det er sånn du lærer å tenke nytt og finner ut hvilke kombinasjoner som passer sammen. 

Kreativitet er ikke problemet, fleksibilitet er!

Forrige
Forrige

Derfor får du rare kombinasjoner når du setter sammen forskjellige ingredienser du har i kjøleskapet

Neste
Neste

Slik får du variasjon i maten