Freestyle matlaging - en introduksjon

Er du en som liker å bestemme hva du skal ha til middag samme dagen? da vil du elske freestyle matlaging. For da kan du bare åpne kjøleskapet og ta “det, det, det og det” også sette sammen middagen. Da kan du lage mat på DIN måte. Ta det du har og ser hva du får ut av det. DET er frihet på kjøkkenet, det.

Hva er freestyle matlaging?

Freestyle matlaging. Intuitiv matlaging eller å lage mat uten oppskrift er det samme. Det spørs bare hva du kaller det. 

Freestyle matlaging er ikke noe som erstatter oppskrifter, men som et supplement til oppskrifter fordi du må lære deg reglene før du kan bryte det effektivt. 

Freestyle matlaging er evnen til å tilpasse oppskrifter ut i fra hva du har hjemme og hva du liker. Å tørre å BYTTE ingredienser du ikke har i huset med noe du har tilgjengelig og tilsette ingredienser og smaker du tenker passer sammen.  Den høyeste grad for freestyle matlaging er når du dekonstruerer en ingrediens, altså bruker en ingrediens til noe annet enn det er tenkt til.


Freestyle matlaging er vanlig matlagings-metode som få snakker om 

Matlaging uten oppskrift er enklere enn du tror - bare at få snakker om det. For det må jo være mulig å lage mat uten oppskrift eller lage nye oppskrifter, når det finnes så mange varianter av en tomatsuppe? Noen er med vin, andre appelsin og eplejuice - når tomatsuppe i utgangspunkt bare er tomater og væske. Vann har bare blitt BYTTET ut med mer fancy ingredienser. Det betyr Freestyle matlaging er en vanlig matlaging-metode som få snakker om bare og derfor kan det virke nytt og ukjent. Det er derfor matbloggere kan gi ut flere kokebøker mens du går lei av maten og ikke vet hva du skal ha til middag.

Eksempel

På bildet under er hovedingrediensen kokosmelk og fyllet.

Men det kunne for all del vært nuddelsuppe eller gryterett med ris ved siden av. Putter du i karri kan det bli karrigryte. Putter du i red curry paste kan det bli thai nuddelsuppe. Ser du effekten av å BYTTE?

…Eller dette?

Begge retter består av de samme ingrediensene (ris, karripulver, gulrot og kylling). Bare lagd på forskjellig måter. 

Skjønner du?

Det er helt opp til deg hvor mye du vil BYTTE og hva du BYTTER. Men om du gjør små bytter hver dag vil du merke at du får variert maten din uten masse ekstra jobb. Du blir en Kjøkkenrebell som freestyler, og folk vil tro du er kreativ når alt du gjør er å BYTTE. 

Forskjellen mellom slavisk og freestyle matlaging 

La oss bare sammenligne kontrastene så det er lettere å skjønne hva Freestyle matlaging dreier seg om i praksis. 

Slik gikk jeg fra slavisk til freestyle matlaging 

Jeg bestemte meg for å frigjøre meg fra oppskrifter, selv om jeg var avhengig av det. Og selv om oppskriftene ofte ga bedre resultat enn det jeg fikk til. Det var veldig rart å prøve å gå bort fra oppskrifter som var trygt og begynne å gjøre det som ikke står i oppskriftene. Men det var eneste måten for meg å bruke opp det jeg hadde før jeg kjøpte inn nytt, og ta hensyn til hvordan JEG ønsker å ha det.⁣

I starten slo jeg bare sammen tilfeldig ingredienser der og da, og resultatet ble ikke sånn som jeg hadde forestilt meg oppi hodet. Det er noen som f.eks har prøvd å slå sammen kjøtt og fisk og tenkt at det skal de aldri gjøre igjen. Det er fordi de bør vite oppbyggingen av en rett og til en viss grad vite hva de gjør og hvordan det påvirker retten. For å ikke ødelegge maten måtte jeg starte med å gjøre ingrediens-BYTTER. For hvis du bare slår sammen helt tilfeldig ingredienser og krysser fingrene for at middagen blir bra, kommer du til å bli skuffet. Og vips har du fått bekreftet hva du først trodde var sant, så du går tilbake til den gamle vanen, de gamle oppskriftene og rutinene. Og det vil vi helst ikke.

Nå kan jeg “reglene” såpass godt at jeg kan bryte det effektivt. Jeg føler ikke lenger trang til å følge oppskrifter som jeg gjorde før. Nå vet jeg hvordan jeg får smak og hvilke ingredienser som passer sammen og hvilke ingredienser som er viktig og mindre viktig, og derfor kan jeg enkelt lage min egen vri på oppskriftene og tilpasse det til MEG ettersom hva jeg liker og har hjemme. Nå som jeg har egne preferanser på ting og klarer å tilpasse det faller maten mer i smak. Matlaging har blitt lettere og mer som en lek.

Les mer: Lær å lage mat uten oppskrift med L.E.K-metoden.