Få variasjon med ingrediens-BYTTER 

Jeg har også tenkt: “Kanskje jeg skal prøve å starte med en ny middagsoppskrift en gang i uka?” 

Men det er en enklere måte å gjøre det på. 

I stedet for å prøve helt nye oppskrifter, eller prøve nye ingredienser en gang i uka. Hva med å gjøre ingrediens-BYTTER, altså bytte på hvilke ingredienser du bruker sammen? 

Ta utgangspunkt i retter du allerede lager nå

Hvorfor ikke gjøre små vri på retter du allerede liker fremfor å finne oppskrifter som passer? Ta utgangspunkt i enkle oppskrifter og tilsett andre ingredienser etterhvert. Da blir det også lettere å vite hva som er viktig å kjøpe inn.

La oss si du har en tomatsuppe du pleier å lage, som består av hakkede tomater og løk.

Etterhvert kan du ta denne retten et hakk videre med: gulrot, søtpotet, fløte, ost, karripulver, eplejuice, sweet chilisaus eller chorizo topping. Skjønner?

I stedet for å lære deg alle disse oppskriftene hvor du i tillegg trenger vin, riseddik og mange andre ingredienser - er det lettere for deg om du tar utgangspunkt i det du har hjemme. Da vil den tomatsuppen automatisk variere seg fra gang til gang. Du må bare passe på at du ikke gjør det samme hver eneste gang. 

Når du gjør ingrediens-BYTTER så: 

  • trenger du ikke å finne enkle oppskrifter, eller være redd for at det ikke vil falle i smak. Du bare tar utgangspunkt i de rettene du lager nå. 

  • trenger du ikke å planlegge og handle så innmari mye. Eller følge den lange fremgangsmåten med masse tekst og ha armer og bein overalt på kjøkkenet, fordi du allerede vet hva du skal gjøre 90% av tiden. 

  • trenger du ikke å tenke på om maten holder seg til den dagen du tenker å spise det. Du bruker bare opp de ingrediensene med kortest holdbarhet først. Hvis ingrediensen ikke passer til dagens middag, passer det mest sannsynlig til dagen etter. 

Så hvorfor gjør vi ting vanskelig når vi likevel kan gjøre det lett? 

Det er når du har spist det samme såpass lenge at du blir d*** lei av maten og får lysten til å prøve en HELT NY oppskrift.

Jeg hvertfall, var redd for at ting ville forbli som det var om jeg ikke tok kontroll og gjorde drastiske endringer. Men så lenge du bygger inn den vanen med å gjøre ingrediens-BYTTER blir det som en snøball som ruller i en nedoverbakke og bare blir større og større.

BYTT to “like” ingredienser

Å gjøre ingrediens-BYTTE betyr at du bytter to ingredienser om hverandre, innenfor samme kategori.

Da får du lagd en ny vri på oppskriften samtidig som du kan være lat. ⁣⁣

Når jeg leser en oppskrift så starter jeg alltid med å finne hovedingrediensene som er viktig for å lage en lignende rett. Og siden jeg vet at 99% av alle retter består av ingrediens-kategoriene: grønnsaker, proteiner og karbohydrater så finner jeg ingrediensene som hører til. Hvis ikke jeg har alle ingrediensene som står i oppskriften, så BYTTER jeg med noe som ligner innenfor samme kategori.

Eksempler:

  • Hvis du spiser salat av kinakål, mais, og agurk. Hva med å BYTTE agurken med noe annet du har hjemme? 

  • Hvis du spiser spaghetti med posesaus og kjøttboller, hva med å bruke pølse, skivet karbonade ellernoe i stedet? 

  • Hvis du spiser pølse i pølsebrød, hva med å bruke chilimajones, ost med ekstra krydder eller bare ketchup med pepper? 

  • I stedet for å spise makaroni med pølse kan du spise makaroni med kjøttdeig eller spaghetti med chorizo

Mange velger derimot å veksle mellom oppskrifter for å få variasjon, og prøve helt ny oppskrifter. Men det er da matlaging blir som en jobb.

  • Finne en oppskrift som frister, er enkel og som passer alle 

  • Planlegge når du skal lage og skrive handleliste 

  • Handle og drive å lete rundt i butikken 

  • Lese den nye oppskriften sånn 1000 ganger mens du følger den 

  • Rydde opp i kaoset på kjøkkenet og ta oppvasken 

  • Oh shit, du har også rester og ingredienser til overs som du ikke vet hva du skal gjøre med.

Det å endre på maten du spiser og lager er en livsstilsendring, derfor er det viktig å klare å gjøre det over lengre tid. Så i stedet for å lage noe nytt en gang i skuddåret kan du gjøre små BYTTER hver gang du lager mat. Da blir det mer variasjon over tid og terskelen blir lavere for å komme i gang.  For hvis ikke vil du kjenne at du er skikkelig flink for en kort periode og vil fort føle at hverdagen ikke går rundt, fordi det krever mye planlegging og handling, nye ingredienser du ikke vet hva du skal gjøre med og mye nytt du må lære deg.

Det er mye bedre å se på en oppskrift og tenke: “åh, jeg har alt..” enn å se oppskrifter med ingredienser du aldri har hørt om før.

Det er ikke viktig hva du bytter, men AT du bytter - hvis ikke blir maten ensformig. 

Ta utgangspunkt i enkle, kjente retter.

  • Når du vil forenkle rettene du lager 👉 BYTT med ingredienser du allerede er kjent med.

  • Når du vil variere rettene du lager 👉 BYTT med ingredienser du vanligvis ikke bruker til den rettene 

F.eks bytte: 

grønnkål ←→ vanlig kål

kjøttdeig ←→ kyllingrester

sukker ←→ honning

Når du BYTTER to ingredienser som "ligner" på hverandre blir overgangen ikke så stor for deg og de du lager til. Da øker du også sjansen for at maten blir godtatt og fallhøyden blir ikke så høy 👌

Redd for å ødelegge maten? ⁣⁣

Å gjøre det som ikke står i oppskriftene er skummelt å starte med. Å BYTTE to “like” ingredienser virker litt for lett til å være sant. For det du egentlig gjør når du BYTTER er at du tar hensyn og opprettholder samme farge, konsistens eller egenskap i retten. Det spørs hva slags funksjon den ingrediensen hadde i den retten du tenker å lage. Og hvis du ikke vet hva den ingrediensen bidrar med i retten og hvorfor den er så viktig, så er det enkleste å BYTTE - for da trenger du ikke å være redd for å ødelegge maten siden du ikke gjør drastiske endringer med oppskriften. ⁣

Dette er bare en generell regel for å gjøre det enkelt for deg å huske, for du kommer uansett ikke til å BYTTE to ingredienser om hverandre om du ikke føler det vil passe.

⁣Maten blir sjeldent dårlig om du bruker ingredienser du liker. ⁣

Det som gjør deg usikker, er når du gjør drastiske endringer med maten. 

Da får du en stemme inni deg sier: ⁣

❌ Men blir dette godt da?⁣

❌ Er DET en ting? ⁣

❌ Blir det riktig å gjøre sånn? ⁣

⁣❌ Nei, det virka rart....⁣

Det er når den tvilen sniker seg inn rundt hjørnet, at du stopper deg selv. Det er sånn du går på autopilot og bruker de samme oppskriftene hele tiden. Du prøver å gå "safe" - men det er også sånn du går lei av maten. ⁣

Tenk heller:⁣

✅ Du må gi det en sjanse ⁣

✅ Du må smake for å vite ⁣

⁣✅ Alt som ikke er normalisert ER rart. ⁣

✅ Går det skjevt har du pizza i fryseren ⁣

Du er ikke en dårlig kokk bare fordi maten ikke blir god.⁣ For matlaging handler mest om matPREFERANSE, så jo bedre du kjenner deg selv og de du lager til, desto lettere blir det å lage mat som faller i smak. 

Min første ingrediens-BYTTE

Jeg ville lage noe lignende som Sweet Chili Chicken Wrap fra Burgerking. Wrapen var god men jeg hadde alle ingrediensene bortsett fra den friterte kyllingfileen. Da kom jeg på “HEY, jeg kan jo bytte fiskepinner med kyllingfileen”. Det blir jo på en måte det samme. Begge er fritert bare at dette er fisk.

Den gangen jeg kom på dette så var fiskepinner i wrap ikke en “ting”. Og dette ville jeg aldri ha kommet på om jeg skulle tenke: “nå skal jeg prøve å være litt kreativ med maten”. ⁣

 

Bruk oppskrifter som inspirasjon. Etter du har fulgt oppskriften første gangen kan du teste deg frem, eksperimentere med maten og lage din egen vri. Da får du nye ideer du ellers ikke ville gjort.

Det var sånn jeg fikk komplement for å være kreativ, når jeg ikke engang følte meg kreativ.

Etter jeg begynte å BYTTE får jeg mer variasjon i maten samtidig som jeg får brukt opp maten. For jeg bare tar det jeg har og ofte er det jeg har forskjellige ingredienser så det blir automatisk forskjellige retter hver gang. Når det ikke er så viktig å gjøre alt etter oppskrift så blir matlaging mye gøyere også.

Forslag til ingrediens-BYTTER

Kjøtt, fisk, egg 

  • Fiskekaker og fiskeboller —> fiskepinner, fiskeblokk 

  • Hamburgerkjøtt -> Fiskeburger 

  • Kjøttkaker —> Tofu 

  • ostesnittzel -> frityrstekte scampi 

Grønnsaker 

  • Brokkoli og blomkål -> Kål, gulrot, grønnkål 

  • Agurk -> Sqush 

  • Gulrot -> Kålrot, Paprika 

  • Salat -> grønnkål, spinat

  • Kikerter -> Linser 

  • Mais -> Minimais 

  • Erter -> aspargesbønner, kikerter 

  • Hodekål -> bambus 

  • Ruccola -> Brokkolispirer 

  • Bønner -> søtpotet, linser 

  • Kinakål -> bok choy/pak choy  

  • Shampinjong -> andre typer sopp 

  • Mais -> sukkererter 

  • Vannkastanje -> Reddik, eple, bønnespirer

  • Squash -> Aubergine, gul squash

 

Karbohydrater/fyll 

  • Potet -> Ris 

  • Hvit ris —> bulgur, couscous, quinoa 

  • Brun ris —> hvit ris + quinoa

  • Brød -> pitabrød

  • Tortillalefse —>lompe, Rispapir

  • Pasta —> Nudler