Tips for å bruke opp restematen

lage

Det er vanskelig å bruke opp restematen fordi du ikke har ideer hva du skal gjøre med restene. Spesielt hvis det er for mye eller for lite av noe. Kanskje er det for mye kjøtt i forhold til poteter og du føler du må koke mer poteter. Men det er også sånn du går lei av maten. Derfor bør du heller bruke rester som en ingrediens i en ny rett, selv om det kan føles rart å blande to retter eller to oppskrifter. Men ER DET så rart om du tilbereder ingrediensene til middag hver for seg og det du har til overs (rester) kan du bruke til å lage noe nytt dagen etter? Da er rester som ferdig tilberedt ingrediens som KAN spare deg for tid. 

 

Bruk en base

Du kan nesten lage hva som helst med en god base. F.eks: Pai, gryteretter, og supper, wrap, brød, ris eller poteter. Det er sånn tradisjonell taco har blitt til tacosuppe, tacopizza og tacobaguett. 

Siden det er vanskelig å beregne riktig mengde av ris og pasta er det varierende hvor mye du har rester av det. Er det store mengder ris, pasta etc kan du bruke det som en base og bruke nesten hva som helst som fyll. Er det små mengder kan du bruke restene i fyllet sammen med andre ingredienser. 

 

Bruk rester i fyll eller topping

Hvis det er rare mengder som ikke er nok til verken middag eller lunsj kan du bruke det i fyllet eller toppingen. Tenk på restematen som en ny ingrediens som gir ekstra fyll, farge og smak i maten

F.eks kan du:

  • Hvis det er rester av ris kan du blande ris og kjøttdeig. 
  • Hvis det er rester av spaghetti kan du klippe det opp og lage en pastasalat. 
  • Hvis det er  lite pølserester kan du kutte i små terninger og brukes som stekt “bacon”topping. 

 

Kutt ingrediensene på forskjellige måter 

F.eks trengs ikke pølse å spises hele. Skjære det på forskjellige måter for at det skal passe til det du tenker å lage. F.eks skiver brødskiven eller terninger som fyll til salaten. Du trenger ikke å spise maten som det er markedsført som. 

 

Grønnsaker som tilbehør 

Grønnsaker kan kuttes og brukes som tilbehør til maten om det fortsatt er greit å spise det fersk. Da gjør det ikke noe om ikke alt passe sammen. Det kan f.eks være kuttet agurk eller paprika ved siden av maten. 

 

Skjul konsistensen 

Hvis grønnsakene begynner å bli slappe, bør du lage retter hvor konsistensen på grønnsakene ikke har noe å si uansett F.eks omelett, gratinerte retter, suppe, stekt ris. Litt slapp salat og agurk kan fint brukes i stekt ris, suppe eller gryter. 

 

Bruk majones 

Majones blir ofte brukt som base i mange pålegg og salater som selges i butikken. Derfor kan du bruke majones i fisk/kjøtt og lage hjemmelaget versjon av rekesalat/kyllingsalat eller ha majones over rå grønnsaker og lage en coleslaw. 

 

Hei, jeg heter Mai.

Før fulgte jeg oppskrifter slavisk

fordi jeg var redd for å ødelegge maten. Nå lager jeg mat på slump og kreativitet er ikke lenger et problem.

Alle spørsmål er velkomne. Kontakt meg her.