Slutt å kjøp det andre kjøper - Hva liker DU?

handle

Hvilke ingredienser bør du kjøpe, og ha hjemme? ⁣

Det er veldig vanlig å tenke sånn.⁣

"hva er det andre anbefaler" ⁣

"hva er det som er vanlig" ⁣

Akkurat det - har gjort at jeg kjøper inn ting som bare blir liggende. Som jeg ikke vet hvordan jeg skal bruke opp, fordi jeg fulgte andres matvaner og ikke mine. ⁣

Gjør heller dette

Når du kjøper mat bør du ta utgangspunkt i deg, hvordan du spiser nå. ⁣Hvis du vet du liker spaghetti, så kan det hende du liker nudler også. De er forskjellige, men samtidig like fordi begge gir den "slurpefølelsen". ⁣

 

Det samme har jeg gjort med grønnkål som på bildet. Jeg likte tyggemotstanden i hodekål, derfor startet jeg å teste med grønnkål for å se om den kan brukes på samme måte som hodekål - og det kan den. Hvertfall til mitt bruk. ⁣

Når du velger ingredienser som "ligner" på hverandre blir overgangen ikke så stor for deg og de du lager til. Da øker du sjansen for at maten blir godtatt. Se på hva du liker med ingrediensene du bruker nå. Da får du en pekepinn hvilke nye ingredienser du bør teste ut. Ta utgangspunkt i det DU liker. 

 

Vet du egentlig hva du liker? Det er OVERASKENDE mange som ikke vet⁣.

Når du er bevisst på hva du liker, kan du gjenskape det på kjøkkenet. For hvis du bare vet hvilke retter du liker blir du å lage det samme om og om igjen, og det er sånn du går lei. ⁣Vi alle liker spesifikke retter, men hva er det du egentlig liker med de rettene? ⁣

Vi har så lett for å si at vi liker italiensk mat osv - men hva legger vi i det sånn egentlig? .Det vi forbinder italiensk med er pasta, men hva med pastaen? 

Er det virkelig pastaen du liker? eller er det noe annet også? ⁣

Er det konsistensen på pastaen?⁣

eller fordi du liker at det er mye basilikum og parmesan.⁣

Liker du med eller uten pepper?⁣

Hvor tykk skal sausen være?⁣

Når du vet detaljene, blir det lettere å vite hvordan du skal lage maten og hva du skal kjøpe. Da er spørsmålet ikke lenger om det du gjør er riktig eller feil - men hva du føler for. ⁣

For det er ofte ikke bare sånn at vi liker en spesifikk rett - men vi liker sammensetningen av retten. Så når du er bevisst på hva du liker, blir det lettere for deg å vite hvilke ingredienser som passer sammen. ⁣

Det er ikke lett å gå i detalj om du ikke er vant med å legge merke til sånt. Men jo mer bevisst du er, desto lettere blir det å lage maten.

 

Mine basisvarer (du ikke bør kopiere) 

Ikke følg andres basisvare-lister. Du må lage din egen, hvis ikke vil du merke at du kjøper inn for mye nytt som bare blir liggende ellers så blir det dårlig. Hvis du ikke spiser aspargesbønner - så ikke kjøp inn masse nytt på en gang, og ikke ha det som din basisvare før du har utforsket deg med den - og kan bruke det i flere retter.

Smakstilsetning/oljer

Mine sauser

Ketchup

Bbq

Krydder (karri, kanel, chiliflakes, hvitløkpulver, ingefærpulver)

Urter (gressløk, koriander, thailandsk basilikum+)

smør, margarin, oljer

Salt og pepper

Buljong

Sylteagurk (Laken til sylteagurk)

Sitrongress

Ingefær

Laurbærblad

 

Hermetikk og tørrvarer

Ris av ulike slag

Pasta av ulike slag

Nudler av ulike slag

Mel (hvetemel, maisenna, potetmel)

Bakepulver og vaniljesukker

Sukker

Tomatpuré

Hakkede tomater

Kikerter

Kokosmelk

 

I kjøleskapet

Egg

Creme fraiche, rømme

Majones

Melk, fløte

 

Grønnsaker

Løk, hvitløk, sjalottløk, rødløk

Gulrot

Kål

Salat, grønnkål,

Aspargesbønner

Brokkoli

Amerikansk grønnsaksblanding



Hva bør DU ha av basisvarer? 

Dette avhenger av hva slags mat du liker å spise og lage. Det handler om å prioritere de viktigste basisvarene du vet du kommer til å bruke og som kan gå til mange retter. Se hva som går unna hos deg.

 

Finn ingredienser som passer til din matstil 

Ta utgangspunkt i retter du liker og finn lignende retter. Se hva slags ingredienser som går om igjen. Der har du ingredienser du bør eksperimentere med.  

Få tips og inspirasjon i innboksen

Du kan når som helst melde deg av.

Hva vil du lese mer om? 

Smak

Restemat

Variasjon