Slik bruker du mindre energi på matlaging

lage

Færre avgjørelser 

Dette gjelder alt. Jo mer du har å velge mellom, desto vanskeligere er det å bestemme deg. 

Eksempler 

Når du spør "hva skal vi ha til middag?" Så finnes det jo ekstremt mange oppskrifter - så hvordan skal du velge? Hvis du heller hadde tenkt: hva kan jeg lage med kjøttdeig, ville det vært lettere å bestemme deg. 

Les mer: Hva skal vi ha til middag? 

Les mer: Hvordan sette sammen en rett. 

 

Mindre tid på å lete 

Kast det du absolutt ikke kommer til å bruke. De tingene du utsette å gjøre noe med. De ligger bare i veien for ingredienser du kunne brukt. Det er litt som klær, du har masse i klesskapet men føler du ikke har noe å ha på deg. Du har allerede kjøpt ingrediensene, men det betyr ikke at det må ligge på kjøkkenet til du har brukt det opp. Vær heller obs på hva du kjøper inn senere. 

 

Bedre oversikt 

Du trenger ikke å huske alt du har på kjøkkenet, men det handler om å legge ting lett tilgjengelig så det blir bedre flyt på kjøkkenet. Tenk på kjøkkenet som forskjellige soner.

Når du er ved vasken, hva pleier du å gjøre og hva slags redskaper bruker du da? Ha de tingene lett tilgjengelig. 

Når du steker mat ved ovnen kan det være greit å ha sauser og krydder i nærheten. Så om du synes maten smaker lite kan du tilsette mer smak der og da. 

 

Ryddig kjøleskap 

Det er lett for at ting bare blir glemt baki der. Anbefaler derfor å ha en spis-opp eske for å ha oversikt over hva som bør spises opp først. For å få bedre oversikt over hva du har kan du ha faste plasser på de tingene du har i kjøleskapet. Da vet du hvor du skal se når du åpner kjøleskapet i stedet for å begynne å lete. 

 

System i fryseren 

Det spørs hva salgs fryser du har. Jeg har en stående fryser med skuff-inndelinger. Det gjør at jeg kan bruke en skuff per kategori, f.eks en til grønnsak, kjøtt, fisk og ferdigmat. Da blir det lettere å holde oversikt, men også mer fristende å bruke fryseren når du skal lage mat og f.eks ikke har ferske grønnsaker igjen.

Les mer: Fryser 

 

Elektronisk handleguide 

Har en handleliste på mobilen som du kan bruke om og om igjen uten å skrive det på nytt hver eneste gang. Jeg bruker Microsoft To Do app som er for apple og android og kan deles med andre i familien. 

 

Lær oppskrifter som kan brukes i flere retter 

I stedet for å lære deg mange forskjellige oppskrifter, kan du lære en oppskrift som kan brukes i mange retter. 

F.eks sauser. Kan du lage basen i sauser, kan du lage saus til wok, til fisk, til kjøtt, som tilbehør til maten og som topping. I stedet for å bruke kjøpe woksaus kan du lære basisoppskriften i woksauser. 

Kan du lage en kålsalat, kan det f.eks brukes som tilbehør i pølsebrød, til grillmaten og i burger og pitabrød. 

 

Bruk restematen 

Det er ikke alltid lett å bruke opp restematen. Men restemat er mat som ligger klar til bruk enten du spiser som den er eller bruker det i en ny rett. 

 

Gode kjøkkenrutiner

Oppvasken vokser hele tiden. Og det er alltid kjekt med god benkplass når du lager mat. Derfor anbefaler jeg at du har faste ting du gjør på kjøkkenet for å holde kjøkkenet i sjakk. Kjøkkenet trenger ikke å være helt strøkent som i kataloger, men du må finne ut hvordan du liker å ha det. 

Her er noen rutiner jeg liker: Hvordan holde kjøkkenet ryddig  

Få tips og inspirasjon i innboksen

Du kan når som helst melde deg av.

Hva vil du lese mer om? 

Smak

Restemat

Variasjon