Matstil - Hva er det og hvorfor er det viktig for Kjøkkenrebeller?
Kort fortalt: Matstil er på samme måte som klesstil.
Og dette er spesielt viktig for Kjøkkenrebeller fordi de liker å gjøre ting på SIN måte.
Hva er matstil?
Matstil er din matPREFERANSE. Det er hva du liker i detalj. Ikke bare hvilke retter du liker med HVA og HVORFOR du liker rettene.
F.eks kan du kjøpe den samme genseren som en kollega, men hvordan dere “styler” genseren og hva dere bruker den genseren med får det til å bli helt annerledes. Det er det samme plagget, men oppfattes forskjellig. Sånn er det med maten også.
Når vi sier at vi liker maten, er det ofte ikke sånn at vi liker / ikke liker en hel rett, men vi har spesifikke grunner for det.
Vi kan like en genser på grunn av type stoff, farge og former - og sånn er det med mat også. Det er de detaljene.
Når vi snakker om matSTIL er det ikke snakk om en ingrediens separert, men en kombinasjon av ingredienser og hvordan retten er satt sammen.
Det handler om å bli kjent med DEG og dine matPREFERANSER.
Hvorfor finne din matstil?
Matstil er viktig for at du skal kunne lage DIN type mat på DIN måte.
Når du er bevisst på hva du liker, kan du gjenskape det på kjøkkenet. Du kan lage mer av det du liker. Når du vet detaljene blir det lettere å vite hva du skal kjøpe og hvordan du skal lage maten. Da er spørsmålet ikke lenger om det du gjør er riktig eller feil - men hva du føler for.
Mange vet ofte ikke hva de liker. Vi har lett for å si at vi liker italiensk, indisk eller asiatisk mat. Men HVA er det du liker med maten? Når du sier du liker en rett, f.eks pasta carbonara - tenk HVORFOR du gjør det. Du liker kanskje ikke hvilken som helst carbonara, og du liker kanskje ikke alle pastaretter. Hva gjør akkurat denne retten så spesiell for deg?
Bevissthet er viktig for å tilpasse matlagingen til den du lager til. Men hva er det du skal legge merke til da? Jo, oppbyggingen av en rett og det alle retter har til felles.
- Ingrediens/matvare og ingrediens kombinasjon
- Smak
- Konsistens
- Form på ingrediens
- Utseende på retten
- Tilberedningsmetode
Et tips for å bli mer bevisst er å alltid spørre deg selv disse to spørsmålene etter du har spist:
- Hva likte/ikke likte jeg?
- og HVORFOR?
Hva kan du bruke din matstil til?
Få mange ideer til hva du kan kjøpe og lage.
Når du kjenner din matstil og klarer å sette ord på det, så vet du også hva du skal se etter.
Nå som jeg kjenner min matstil bruker jeg Pinterest strategisk for å få lignende oppskriftsforslag på retter jeg vet jeg liker. Mens før jeg visste HVA jeg likte å spise og lage, ble jeg bare sittende på Pinterest å scrolle til magen begynte å rumle. For alt var jo godt?