Maten blir ensporet fordi redd for å ødelegge maten - gå safe med å BYTTE

lage

 

Prøver du å gå safe, men føler nå NÅ er det på tide å få litt variasjon? 

«Kanskje jeg skal starte med en ny middagsoppskrift en gang i uka?» 

Du prøver å følge oppskriften slavisk og handler inn ingredienser du aldri har brukt før. Hvor safe er det? Hvordan kan du vite om middagen vil falle i smak? DET er ikke safe. Skal du gå safe bør du være bevisst på hva de liker og hvorfor de liker maten. For en (ikke) vakker dag kommer de til å gå lei av maten de også. 

Istedet for å lage noe nytt en gang i skuddåret kan du gjøre små BYTTER hver gang du lager mat. Da blir det mer variasjon over tid og terskelen blir lavere for å komme i gang. Når du BYTTER ingredienser som "ligner" på hverandre blir overgangen ikke så stor for deg og de du lager til. Da øker du også sjansen for at maten blir godtatt og fallhøyden blir ikke så høy 👌

Ikke tenk « ja-ja jeg får bare holde ut», for det gjør bare ting verre. 

 

Du blir usikker av stemmen inni deg 

Den sikreste måten er å bruke ingredienser du liker. 

⁣⁣Det som gjør deg usikker, er når en stemme inni deg sier: ⁣⁣

❌ Men blir dette godt da?⁣⁣

❌ Er DET en ting? ⁣⁣

❌ Blir det riktig å gjøre sånn? ⁣⁣

❌ Nei, det virka rart....⁣⁣

Det er når den tvilen sniker seg inn rundt hjørnet, at du stopper deg selv. Det er sånn du går på autopilot og bruker de samme oppskriftene hele tiden. Du prøver å gå "safe" - men det er også sånn du går lei av maten. 

Du er faktisk veldige safe om du bruker ingredienser du liker.

Tenk heller:⁣⁣⁣⁣

✅ Du må gi det en sjanse ⁣⁣

✅ Du må smake for å vite ⁣⁣

✅ Alt som ikke er normalisert ER rart. ⁣⁣

✅ Går det skjevt har du pizza i fryseren ⁣⁣

 

Bevissthet gir variasjon 

Dette gjelder enten du lager mat til deg eller andre. Fordi du verken kan tvinge deg eller andre til å spise variert, men spille på lag med dem.

Legg merke til hvorfor de liker den maten de liker. Er det smaken, konsistensen, kombinasjonen eller måten det spises på? Er det følelser forbundet til den maten? Men noen ganger er kombinasjonen så rare at du ikke skjønne at noen liker det. Og det er greit.

Ofte er grunnen til hvorfor vi liker maten veldig små detaljerte ting som vi ikke klarer å sette ord på. Men eksperimenter du, finner du svaret. Da trenger du ikke å skjønne, da bare gjør du ting for å finne ut hvorfor de liker maten. Ta f,eks bort den ene ingrediensen ELLER legg til en ingrediens og se hvordan de reagerer på maten. Gjør små endringer hver gang for å sjekke hvor grensene går. Noen ganger holder det med å f,eks skjære pølsen i skiver istedet for å spise den som en hel en. Se hva som skjer. Påvirker det lysten? Da får du sjekket om det er pølsesmaken de liker eller formen på pølsen. Hva skjer hvis det ikke er pølse i brød men pølse i omelett?

Vær nysgjerrig.

Gjør små eksperimenter som ikke krever noe av deg, og hvis de ikke liker det du tester så har du den «vanlige» versjonen av retten. På den måten blir ikke fallhøyden så høy når det ikke blir godkjent. Du bør eksperimentere og faile OFTE, for det er nyttig informasjon til neste gang.Få tips og inspirasjon i innboksen

Du kan når som helst melde deg av.

Hva vil du lese mer om? 

Smak

Restemat

Variasjon