Hvorfor lære basisoppskrifter og tips til 3 enkle sauser
Det som gjør at jeg synes det er enkelt å sette sammen sånne middager, hvor jeg må bruke litt sånn tilfeldig ting fra kjøleskapet, er å vite hvordan jeg lager en god saus. Hvis jeg har en god saus til kan jeg mikse og trikse litt og lage ut ifra det jeg har. Da trenger du bare å ha greit med utvalg i kjøleskapet.
I stedet for å lære deg mange forskjellige sauser, kan du heller lære deg basisoppskrifter på sauser som går til mange retter. Enkle sauser med få ingredienser.
EKSEMPEL BASISOPPSKRIFT: tomatsuppe.
Det finnes mange oppskrifter på tomatsuppe, noen er med rødvin, appelsin, eplejuice. men grunnoppskriften består til syvende og sist tomat og væske i form av buljongvann eller kraft. Dette er spesielt vanlig i bakst for å lage f.eks forskjellig type rundstykker.
Siden det finnes tusenvis oppskrifter av tomatsuppe betyr det at du kan putte i ingredienser du tenker passer til. Da kan du bruke det du har for mest sannsynlig har du fulgt en oppskrift uten å vite det. Du kan putte i nesten hva som helst og gi det et fancy navn. Tadah! Ny oppskrift.
Det vil si at mange oppskrifter på nett er så og si identiske. Det er kun små forskjeller mellom dem. Men det oppleves HELT annerledes fordi maten blir dandert annerledes, bildene blir tatt annerledes osv osv. Alle matbloggere har forskjellige måter å legge frem oppskriftene sine på .
Det finnes liksom ikke noe fasit
Her kan du se hva som skiller tomatsausene i tre forskjellige oppskrifter
*Oppskriftene har bruk forskjellige væsker og mengden er forskjellig ettersom hvilken rett det er. Pasta bolognes inneholder minst vann/væske og skiller seg mest med laurbærblad som brukes for å gi smak. Og det virker som stangselleri passer godt i tomatbaserte retter.
Når du varier hvilke ingredienser du tilsetter for å gi smak og væske, kan du enkelt variere maten. F.eks kan du gjøre tomatssausen mer thai ved å tilsette karri paste og kokosmelk - og spiser du det med ris har du plutselig en helt ny rett.
Min basisoppskrift på tomatsaus
- 2 boks hakkede tomater
- litt olje
- løk
- litt tomatpure eller ketchup
- litt sukker
Jeg har ikke lært meg å lage forskjellige retter. Men forskjellige grunnoppskrifter jeg ser går om igjen i oppskrifter - tomatsaus er bare en av de.
Tips til 3 enkle sauser
Woksaus
Alt du trenger er maisenna, vann og smakstilsetning/asiatiske sauser.
Siden jeg lærte å lage woksaus har jeg ikke kjøpt wok ute igjen. Det går fort og er så mye bedre med hjemmelagd.
Her er noen utgangspunkt å gå ut i fra:
- soyasaus + oystersaus
- soyasaus + honning + ketchup
- Soyasaus + sweet chilisaus
Slik lager du woksaus
- Lag maisennablandingen. Mengdeforhold: 1ss maisenna per 1 dl vann (spørs hvor mye saus du trenger)
- Lag asiatisk sausblanding (du kan lage omtrent det du trenger eller tilsette etterhvert som du føler for det)
- Start å koke maisennavannet
- Hell den asiatiske sausblandingen i maisennavannet
- Slik ser du når woksausen er ferdig
- Ikke ferdig: sausen er helt flytende og hvit/matt i fargen
- Ferdig: Sausen er blank og fått mer farge
Saus med creme fraiche
Alt du trenger er Creme fraiche og en eller annen form for SMAK. Creme fraiche passer veldig bra i sauser eller som saus.
Her er noen utgangspunkt å gå ut i fra:
- Creme fraiche + tomatpuré
- Creme fraiche + soyasaus + oystersaus
Creme fraiche og tomatpuré er basen i f.eks biff stroganoff, men jeg brukte bare det til å lage kremet pastaretter.
Slik gjøre du saus med creme craiche
- Tilsett creme fraiche i maten eller kjelen (ha passe varme)
- Tilsett smaken du ønsker og rør sammen
Hvit saus
Alt du trenger er hvetemel, melk og smør. Tilsetter du ost får du ostesaus og sausen får navnet etter osten f.eks cheddarsaus. Du kan tilsette krydder, eller hvilke sauser du vil.
Her er noen utgangspunkt å gå ut i fra:
- Forskjellige oster
- Karripulver
- Tomatpuré eller ketchup
- Asiatiske sauser
Slik lager du hvit saus
- Mål opp melken du skal ha. Mengdeforhold: 1 ss hvetemel per 1 dl melk.
- Stek smøret på lav varme
- Tilsett hvetemel og rør
- Tilsett litt og litt melk av gangen for at det skal bli lettere å røre ut melet
- La den småkoke så er den ferdig
Håper dette gjorde det lettere for deg!