Hvordan planlegge maten for uka OG ta hensyn til det som skal brukes opp

lage

Nå må jeg skjerpe meg og lage en matplan… var det ei som sa. Eller tanker som: “Jeg burde planlegge ukemeny”. Nei, du må ingenting. 

Å planlegge vil ikke automatisk gjøre at du får mindre rester. Det handler ikke om å planlegge mer, men HVORDAN du planlegger. Fordi det er lettere å planlegge i teorien enn å gjøre det i praksis. 

Det finnes så mange tips til hvordan du kan planlegge og bruke opp maten din. MEN det viktigste er at du finner en metode som passer FOR DEG. 

Den perioden jeg ville planlegge og bruke opp maten merket jeg at jeg ble utålmodig. Når et tips ikke funket for meg hadde jeg lett for å hoppe over på noe annet - til neste tips. Så alt av planlegging og matlaging var et ork. Helt til jeg var ærlig med meg selv og faktisk tok hensyn til hva JEG VILLE. Hvordan JEG VIL gjøre ting på kjøkkenet. Da ga jeg slipp på alt jeg “måtte” og “burde” og heller finner løsninger til det JEG VIL. Så hva vil du? 

Her er fire måter du kan planlegge og bruke opp maten din. Hva passer deg best? Du kan ta quizen for å finne ut av det eller lese alle 4 metoder med fordeler og ulempene. 

 

Ukemeny + Restemiddag en dag i uka

Restemiddag en fast dag i uka eller flytter på dagene ettersom hva som passer. 

 

Veldig mange bruker denne metoden, og det var også sånn jeg startet. Men selv om mange gjør det betyr det ikke at det er noe for deg. Jeg merker hvertfall at maten jeg har til overs har forskjellig holdbarhet. Så når jeg da venter til torsdag med å spise rester så var det kanskje mye som var dårlig allerede. Derfor sluttet jeg å bruke denne metoden og gikk over til å “parre oppskrifter” som var den mest naturlige overgangen for meg. 

 

Parre to og to oppskrifter

Det går ut på at du planlegger to middager av gangen. At rester fra middag 1 kan brukes i middag nr 2. F.eks Taco og tacorester kan gå til tacosuppe. Her handler det om at du finner to og to retter som kan spises etter hverandre for at det skal bli lettere for deg å bruke opp restene.

Med denne metoden kan du forutse litt ting på forhånd uten å planlegge ukemenyer som bare blir skjøvet på. Her bør du se om ingrediensene som brukes i oppskriftene “overlapper” hverandre, at flere av ingrediensene kan brukes i begge retter. Fordelen er f.eks når du har kokt for mye pasta så vet du at du kan brukes restene i rett nr 2 dagen etter. 

Da jeg brukte denne metoden måtte jeg gjøre små tvist på oppskriftene. Hvis jeg f.eks trengte søtpotet til middag 1 men ikke middag nr 2 så gjorde jeg små ingrediens-BYTTER. Jeg så om jeg kunne bruke en annen ingrediens som kunne brukes i begge oppskriftene så jeg fikk brukt det opp. Siden jeg ikke var dreven med restemat og fortsatt var avhengig av oppskrifter på den tiden måtte jeg faktisk sette meg ned og planlegge hva jeg skulle gjøre med restematen, dersom det ble rester. Men nå har jeg en metode som fungerer bedre for meg. 
A-B-A-B 

Det går ut på at du venter med å spise middagsrestene, med en dag i mellom så du ikke går lei.

Dette er min vri på metoden jeg lærte av ei venninne som lagde middag dobbelt opp, så hun bare trengte å lage middag to ganger for 4 dager. Men siden jeg er opptatt av å bruke opp restematen valgte jeg å vente med å spise restene med en dag mellomrom, for å ikke gå lei av maten og fordi det ikke alltid fristet med rester. Med denne metoden er det mindre planlegging og mer fleksibilitet på kjøkkenet.

Problemet var ofte at restene ikke var nok til en middag. Hvis dette er problemet kan du BYTTE det du har spist opp med noe annet du har tilgjengelig hjemme. La oss si du spiste pasta med saus og kylling, men det er tomt for pasta. Se om du kan bruke ris eller poteter til restene av saus og kyllingen. Se hvordan jeg bytter nederst i innlegget. Fleksibel plan 

Det går ut på at du har bestemt hovedingrediensen du skal ha for hver dag og bestemmer hva du skal lage når den dagen nærmer seg. F.eks mandag - kjøtt, tirsdag - fisk 

Jeg hadde hørt om denne metoden lenge. Men på den tiden da jeg fortsatt var avhengig av oppskrifter var denne metoden ikke så nyttig med tanke på å bruke opp maten jeg hadde. Nå som jeg klarer å lage mat uten oppskrift er denne metoden veldig enkel og praktisk. 

Det går ut på at du finner ut hvor restemat og ingredienser som skal brukes passer sammen med. Passer det med kjøtt eller fisk etc? Og holdbarheten på maten du vil bruke opp, avgjør hvilke retter jeg skal spises når. Plutselig er det fisk til middag på mandag i stedet for tirsdag, selv om det i utgangspunkt var planlagt omvendt. 

 

Slik gjør jeg det steg for steg: 

  1. Bestemmer en hovedingrediens for hver dag. 

F.eks

Mandag: kjøttdeig

Tirsdag, fisk

Onsdag: pasta osv osv.

  1. Sjekk hva som bør spises opp i kjøleskap og annet brødvarer og skriv ned ingrediensene på et ark.
  2. Sett tall på hver ingrediens etter hvor mange dager det holder seg. Hvis du f.eks er usikker om det varer i 3 eller 4 dager, så skriver du 3. Rund alltid ned.
  3. Lag 7 sirkler, eller hent 7 ark/post it lapper
  4. Bestem hva hovedingrediensene i de dagene er. F.eks Fisk, kjøtt, pasta osv.
  5. Deretter plasserer du restematen og det som skal spises opp (det du har skrevet ned med et tall) på en av sirklene/lappene - der du synes det passer best.
  6. Tallene på de lappene er det som bestemmer hvilke retter du skal spise i starten av uka, og hva du kan vente med.

På denne måten får du prioritert maten og en viss anelse om hva du kan lage neste uke. Byttemetoden 

Dette er en enkel strategi som går ut på at du BYTTER noe du ikke har med en lignende ingrediens som du har tilgjengelig. BYTTE to “like” ting - pleier jeg å si, fordi det er en enkel regel å forholde seg til. Og denne strategien funker siden alle retter består av enten kjøtt/fisk grønnsaker og karbohydrater. Derfor kan du BYTTE to ingredienser innenfor samme kategori dersom du mangler ingredienser. 

Få tips og inspirasjon i innboksen

Du kan når som helst melde deg av.

Hei, jeg heter Mai.

Før fulgte jeg oppskrifter slavisk

fordi jeg var redd for å ødelegge maten. Nå lager jeg mat på slump og kreativitet er ikke lenger et problem.

Alle spørsmål er velkomne. Kontakt meg her.