Hvordan holde kjøkkenet ryddig

enkel hverdag

Det vil aldri være helt strøkent - for det vil du heller ikke. Da betyr det at kjøkkenet ikke er i bruk.

Sikt heller for å en standard du vil jobbe for slik at du får spist og lagd mat.

Her er listen som kan løfte gleden på kjøkkenet: 

Sørg for at det første du ser når du er på vei til kjøkkenet er mest mulig innbydende så du ikke kommer i dårlig humør og forbinder kjøkkenet med rot allerede før du er inne på kjøkkenet. 

Ha vanen å rydde etter bruk. Vaske eller tørke etter du har sølt. Den ene vanen vil gjøre at det blir bedre plass på kjøkkenbenken og du føler oppvasken blir overkommelig.

Ha minst mulig stående på kjøkkenbenken. Hvis det bare tar to sekunder om det hadde stått i skapet - så legg den der. Du vil elske den ekstra plassen når du lager mat.

Skyll av brukt servise og kjøkkenutstyr med en gang. Det tar to sekunder å skylle med en gang i stedet for å stå å skrubbe etter middag eller dagen etterpå.

Samle ting. Hvis du vet at du bruker mange bestikker når du lager mat - ha en kopp eller mugge og legg bestikkene oppi der rett etter bruk. Da slipper maten å størkne på bestikkene, for det blir bare ekstra jobb å få vekk. Hvis du har mye matavfall kan du ha en pose eller søppelbøtten rett ved siden av så du kan kaste oppi der med en gang.

Se om du får brukt de samme servisene på nytt. Når du lager mat og bruker boller og asjetter for å legge f.eks stekt mat til siden. Se om du får brukt servisene til å spise med til middag. Det er små ting som gir den ekstra jobben du ikke hadde trengt.

Jo færre ting på kjøkkenet, desto bedre. Før hadde vi 5 stekepanner 3-4 kjeler i ulike størrelser osv. Nå har jeg 1 wokpanne og 1 liten kjele. Jo mindre ting jeg har, desto mindre rot blir det fordi jeg er nødt til å vaske for å ha noe å lage mat med. Å vaske en stekepanne er overkommelig, men skal du derimot vaske en full oppvaskkum i gud vet hvor lenge... det er kjedelig.

Ha mål om å få tatt all oppvasken. Ellers prioriterer du det viktigste for å lage maten i morgen og de største kjøkkentingene som tar mye plass og bidrar til visuell rot. Vask f.eks to store boller i stedet for bestikker.

Vask alltid stekepannen etter bruk. For min del er stekepanne det viktigste for å lage mat dagen etter. Når jeg fyller tallerknene med mat har jeg allerede stekepannen i hånden. Med en gang jeg er ferdig med å fordele maten går jeg og vasker panna og kjøkkenredskapen jeg har brukt. Da er det viktigste klart til dagen etter.

Rydd underveis. Bruk alle sekundene på kjøkkenet til å rydde og vaske. F.eks når maten står i mikro, når vannet koker, når maten lager av seg selv i ovnen. Du vil takke deg selv for det etterpå.

Ta tiden på mobil og se hvor langt tid det tar å få kjøkkenet i sjakk. Kjenn på resultatet etterpå og hvordan du føles å komme til et ryddig kjøkken på morgenen dagen etter og se om det er verdt tiden. For det er det!

Det vil alltid være noe å rydde og vaske, men mengden du har å gjøre på kjøkkenet baseres på om du har gode rydde-og vaske-vaner. Det vil føles mindre, selv om du i prinsippet gjør akkurat det samme.

Få tips og inspirasjon i innboksen

Du kan når som helst melde deg av.