Hvordan holde kjøkkenet ryddig

lage

Det vil aldri være helt strøkent - for det vil du heller ikke. Da betyr det at kjøkkenet ikke er i bruk.

Sikt heller for å en standard du vil jobbe for slik at du får spist og lagd mat.

Tips 

Veien inn til kjøkkenet

Sørg for at det første du ser når du er på vei til kjøkkenet er mest mulig innbydende så du ikke kommer i dårlig humør og forbinder kjøkkenet med rot allerede før du er inne på kjøkkenet. 

Rydd etter bruk

Ha vanen å med en gang du har brukt noe på kjøkkenet. Vaske eller tørke etter du har sølt. Den ene vanen vil gjøre at det blir bedre plass på kjøkkenbenken og du føler oppvasken blir overkommelig.

Legg ting i skuffer og skap 

Ha minst mulig stående på kjøkkenbenken. Hvis det bare tar to sekunder om det hadde stått i skapet - så legg den der. Du vil elske den ekstra plassen når du lager mat. F.eks hadde vi alltid vannkoker ute fordi vi brukte den så ofte, men hvis du tenker deg om så tar det bare to sek å ta vannkokeren inn og ut av skapet. Da slipper du å ha den stående ute i 23 timer når du bare bruker vannkokeren i 5 minutter. Dette gjelder ikke bare vannkoker. 

Skyll serviser med en gang etter middag

Skyll av brukt servise og kjøkkenutstyr med en gang. Det tar to sekunder å skylle med en gang i stedet for å stå å skrubbe etter middag eller dagen etterpå.

Samle like ting sammen

Hvis du vet at du bruker mange bestikker når du lager mat - ha en kopp eller mugge og legg bestikkene oppi der rett etter bruk. Da slipper maten å størkne på bestikkene, for det blir bare ekstra jobb å få vekk. Hvis du har mye matavfall kan du ha en pose eller søppelbøtten rett ved siden av så du kan kaste oppi der med en gang.

Gjenbruk serviser

Når du lager mat og bruker boller og asjetter for å legge f.eks stekt mat til siden. Se om du får brukt servisene til å spise med til middag. Det er små ting som gir den ekstra jobben du ikke hadde trengt.

Færre = bedre etter min mening

Det blir i så fall mindre oppvask. Før hadde vi 5 stekepanner 3-4 kjeler i ulike størrelser osv. Nå har jeg 1 wokpanne og 1 liten kjele. Jo mindre ting jeg har, desto mindre rot blir det fordi jeg er nødt til å vaske for å ha noe å lage mat med. Å vaske en stekepanne er overkommelig, men skal du derimot vaske en full oppvaskkum i gud vet hvor lenge... det er kjedelig.

Vask det viktigste og største

Ha mål om å få tatt all oppvasken. Ellers prioriterer du det viktigste for å lage maten i morgen og de største kjøkkentingene som tar mye plass og bidrar til visuell rot. Vask f.eks to store boller i stedet for bestikker. Da føles det mer overkommelig å ta oppvasken dagen etter eller på kvelden fordi det føles som om det er mindre jobb. 

Vask alltid stekepannen etter bruk

For min del er stekepanne det viktigste for å lage mat dagen etter. Når jeg fyller tallerknene med mat har jeg allerede stekepannen i hånden. Med en gang jeg er ferdig med å fordele maten går jeg og vasker panna og kjøkkenredskapen jeg har brukt. Da er det viktigste klart til dagen etter.

Rydd underveis

Bruk alle sekundene på kjøkkenet til å rydde og vaske. F.eks når maten står i mikro, når vannet koker, når maten lager av seg selv i ovnen. Du vil takke deg selv for det etterpå.

Ta tiden

Sjekk hvor langt tid det tar å ta oppvasken eller rydde kjøkkenbenken. Kjenn på resultatet etterpå og hvordan du føles å komme til et ryddig kjøkken på morgenen dagen etter og se om det er verdt tiden. For det er det! 

 

Det vil alltid være noe å rydde og vaske, men mengden du har å gjøre på kjøkkenet baseres på om du har gode rydde-og vaske-vaner. Det vil føles mindre, selv om du i prinsippet gjør akkurat det samme.

Hei, jeg heter Mai.

Før fulgte jeg oppskrifter slavisk

fordi jeg var redd for å ødelegge maten. Nå lager jeg mat på slump og kreativitet er ikke lenger et problem.

Alle spørsmål er velkomne. Kontakt meg her.