Hva skal du handle når du ikke vet hva du skal ha til middag?

handle

Det er vanskelig å vite hva du skal kjøpe når du er tom for ideer. Da er det vanlig å bare kjøpe det de samme tingene eller kjøpe det du føler for. Men enten blir det lite variert og kjedelig, eller dyrt og tidskrevende. 

Men må du alltid planlegge ukemeny for å kunne handle? 

Hva med å gjøre en mellomting? I stedet for å skrive handleliste ut ifra hva du skal lage, hva med å bare ha en ingrediensliste med ting du vil ha hjemme? Så du vet hva du skal kjøpe, men ikke alltid måtte vite hva du skal lage til middag. 

 

Så, hva bør du kjøpe og ha hjemme?  

Det er veldig vanlig å tenke sånn 

"hva er det andre anbefaler" ⁣

"hva er det som er vanlig" ⁣

Akkurat det - har gjort at jeg kjøper inn ting som bare blir liggende. Som jeg ikke vet hvordan jeg skal bruke opp, fordi jeg fulgte andres matvaner og ikke mine. ⁣

Grunnen for jeg ville vite hva andre kjøpte var fordi jeg trengte mer variasjon i maten. 

Men for å få variasjon bør du ta utgangspunkt i din livsstil som den er NÅ i dag og gjør små endringer over tid. Har du lært deg å bruke en ny ingrediens eller en gammel ingrediens på en ny måte kan du tilberede og bruke denne ingrediensen i flere av de rettene du allerede klarer å lage. Etterhvert som du blir kjent med flere ingredienser kan du mikse og trikse forskjellige ingredienser sammen. 

Først bør du passe på å fyll kjøkkenet med det du bruker til vanlig. Tenk på kjøkkenet ditt som DIN lille matbutikk. Vit hva som går unna så du har det tilgjengelig hjemme. Hva pleier du å lage og hvilke ingredienser bruker du mest av når du lager mat? 

 

Hvilke ingredienser kan gå til mange retter? 

Vi vil kjøpe noe som blir brukt, men det er ingen fasit på hva som er best å kjøpe. For det spørs hva du liker, hva du pleier å spise og din matstil. Du må selv ta deg tid til å tenke på hva DU bør ha hjemme. Hvilke ingredienser er det du uansett bruker? Hvilke ingredienser er lett å bruke til flere måltider? eller mange middager? Hva er det du kan spise med nesten “alt”? 

Det er kjempebra med ingredienser som varer lenge, men husk å bruke det og pass på at du ikke spiser den samme retten hele tiden av den grunn. Det er en balanse mellom å kjøpe de vanlige ingrediensene du allerede er kjent med og nye ingredienser du ikke kjøper til vanlig for å få variasjon. 

 

Hva er best? Kjøpe det du føler for eller planlegge ukemeny? 

Jeg har prøvd begge deler og ingenting passet meg. 

Før startet jeg med å bare kjøpe det jeg føler for - men det ble for dyrt. 

Derfor prøvde jeg å være flink med å planlegge middagene - jeg startet med ukesmeny, men innså fort jeg ikke fikk det til. Så jeg planla for færre dager av gangen. 

Etterhvert klarte jeg å planlegge to og to dager av gangen - men da var jeg avhengig av å faktisk gjøre det. Noe jeg ikke fikk til - så da ble det til at jeg bare kjøpte det jeg følte for, igjen. 

De gangene jeg klarte å planlegge maten, hadde jeg ofte rester og ingredienser til overs som jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre med. Det ble vanskelig å fortsette å planlegge hvis du fortsatt har noe igjen som må spises. Det var ofte da jeg ikke klarte å holde den gode vanen med å planlegge, for da var det ikke bare å velge hva du vil spise - men også tenke på hvordan du skal få brukt opp maten. 

Jeg gjorde en mellomting. Og du må bare finne ut hva som passer det. 

Det jeg gjorde var å fortsette som jeg alltid har gjort, men ALLTID gjøre små endringer i den retningen jeg ønsker. På den tiden kjøpte jeg mye av det samme: kinakål, spaghetti, karbonader, mais, kjøttdeig, brød. Men jeg passet alltid å kombinere og lage mat på forskjellige måter med de samme ingrediensene jeg hadde hjemme. Det var den enkleste måten å få variasjon i maten uten å sette meg inn i nye oppskrifter og planlegge så innmari mye. For da trengte jeg ikke å vite hva jeg skulle lage for hver dag så lenge jeg har vært å handla. Å spise variert med nye ingredienser måtte jeg bare vente med og ta det gradvis over tid. Lag ingrediensliste fremfor handleliste

I stedet for å lage en handleliste som folk flest gjør. Kan du lage en ingrediensliste med ingredienser du bør har hjemme for at du kan sette sammen en middag uavhengig om jeg hadde planlagt eller ikke. Da trenger du bare å passe på å ha nok mat og  “litt av alt” hjemme. 

Når du handler etter ingrediens-kategorier og ikke oppskrifter kan du selv bestemme hvilke ingredienser du kjøper og hvor variert det skal være. Ingredienslisten er for å ha oversikt over hva det er du kjøper. Det gjør deg bevisst på hva du ikke har kjøpt på en stund og hva du kjøpte før men kanskje ikke skal kjøpe mer de neste ukene. Ingredienslisten kan du brukes som checkliste for å se hva du skal kjøpe inn til neste handletur. Da slipper du å vri hodet når du får melding eller telefon om hva som skal kjøpes inn til neste uke.

Men blir ikke maten lite variert hvis du kjøper det samme hver gang? Kort sagt, nei. Det du har på en ingrediensliste er ikke tilfeldig ting du kommer på der og da, men gjennomtenkte ingredienser som kan brukes i mange retter. Når du har lagd en ingrediensliste kan du etterhvert oppdatere den med nye ingredienser OG uansett kommer du mest sannsynlig til å kjøpe noe som ikke står på den listen. Så så lenge du ikke lager AKKURAT det samme hver uke så vil du få variert mat. 

 

Slik lager jeg min ingrediensliste 

  1. Finner min matstil. Ingredienser jeg liker og bruker mye av. Hva annet kan jeg gjøre med ingrediensene? 
  2. Finne et sted jeg kan lagre min ingrediensliste. Jeg bruker to-do app 
  3. Skriver ned ingrediensene og bruker den som sjekkliste før jeg handler 
  4. Finner noen ingrediens-BYTTER. Noen nye ingredienser som ligner på de jeg allerede bruker og BYTTER de to om hverandre når jeg føler jeg trenger litt variasjon og vil prøve noe nytt. 
  5. Oppdaterer listen etterhvert som jeg har klart å innføre en ny ingrediens jeg klarer å bruke opp.

Ingredienslisten kan føles ubrukelig i starten når du uansett kjøper de “vanlige” ingrediensene. Men la det være ubrukelig i starten. Denne listen er tenkt for når du skal implementere nye ingredienser. For vil du spise variert må du komme ut av den vante hverdagen hvor du gjør ting på autopilot og handler det samme hele tiden. Du bør skrive det ned hvis ikke blir det glemt. Når du spiser variert er det flere ingredienser du må huske og sjonglere på. Det er da det er slitsomt å måtte huske på alt uten å ha en liste. Når du har denne listen blir du mer bevisst på hva du ikke har kjøpt på en stund og som du kanskje bør kjøpe mer av de neste ukene. 

Få tips og inspirasjon i innboksen

Du kan når som helst melde deg av.

Hei, jeg heter Mai.

Før fulgte jeg oppskrifter slavisk

fordi jeg var redd for å ødelegge maten. Nå lager jeg mat på slump og kreativitet er ikke lenger et problem.

Alle spørsmål er velkomne. Kontakt meg her.