Har du prøvd en ny oppskrift, men så falt det ikke i smak?

Det er kjedelig å bruke masse tid og energi på noe som ikke blir spist. Noen ganger synes du det er godt mens andre ikke liker det og du klarer ikke skjønne hvorfor de liker akkurat de rettene. Kanskje du også bare lager de samme rettene for å slippe å tenke mer på det - bare få middagen unnagjort.
Problemet er at vi har forskjellige matPREFERANSER. Det er ofte ikke sånn at vi ikke liker en hel rett, men sammensetningen av retten. Det har ikke noe med om du er flink til å lage mat eller om du fulgte en populær oppskrift eller ikke. Og det har veldig lite å si hvor mye tid og krefter du har brukt på kjøkkenet.
For å lage mat andre liker må vi tilpasse oppskriftene til de vi lager til. Da må du være bevisst på andres matPREFERANSER: da handler det om å prøve å finne ut hva og hvorfor de ikke likte maten. Når du vet hvordan de liker å ha maten blir det mye enklere å lage maten, for da kan du ta en oppskrift og gjøre en vri på det uten å være redd for å gjøre noe “feil”.
Vet du egentlig hva du liker? Det er OVERRASKENDE mange som ikke vet.
Når du er bevisst på hva du liker, kan du gjenskape det på kjøkkenet. Men når vi ikke er bevisst på hva vi liker, så legger vi heller ikke merke til hva andre liker.
For hvis du bare vet hvilke retter du liker blir du å lage det samme om og om igjen, og det er sånn du går lei.
Vi alle liker spesifikke retter, men hva er det du egentlig liker med de rettene?
Vi har så lett for å si at vi liker italiensk mat osv - men hva legger vi i det sånn egentlig?
Det vi forbinder italiensk med er pasta
men hva med pastaen?
Er det virkelig pastaen du liker? eller er det noe annet også?
Er det konsistensen på pastaen?
eller fordi du liker at det er mye basilikum og parmesan.
Liker du med eller uten pepper?
Hvor tykk skal sausen være?
Når du vet detaljene, blir det lettere å vite hvordan du skal lage maten. Da er spørsmålet ikke lenger om det du gjør er riktig eller feil - men hva du føler for.
For det er ofte ikke bare sånn at vi liker en spesifikk rett - men vi liker sammensetningen av retten. Så når du er bevisst på hva du liker, blir det lettere for deg å vite hvilke ingredienser som passer sammen.
Det er ikke lett å gå i detalj om du ikke er vant med å legge merke til sånt. Men jo mer bevisst du er, desto lettere blir det å lage maten.
Les mer: Hva er matstil og hvorfor er det viktig?
Finn ut hva de liker/ikke liker
Finn den VIRKELIGE grunnen til hvorfor de liker / ikke liker maten
Husk at det ikke alltid er tid og energien du setter i en rett som settes pris på. For noen som ikke er opptatt av mat eller har så mye peiling på matlaging så handler det om preferanse (hva de liker) og trygghet (hva de er kjent med). De vet kanskje hvilken retter de liker men ikke HVA og HVORFOR de liker det.
Noen ganger kan de like så rare kombinasjoner at du ikke skjønner helt hvorfor. Men meningen er ikke at du skal forstå. Du skal bare teste masse for å finne ut hvordan du kan lage mat tilpasset dem.
Tenke på dette spillet når du prøver å finne ut av HVA og HVORFOR de liker/ikke liker maten og HVORDAN du kan få mer av det gode.
Målet er å finne ut hva som er riktig kombinasjonen (altså hva de liker og hvordan de liker å ha maten). Når du har gjettet riktig MÅ du gå videre, gjette noe nytt for å «vinne». Derfor bør du ikke lage AKKURAT det samme hver gang.
Og du burde heller ikke prøve helt nye oppskrifter (gjetninger) selv om du synes det er dødskjedelig å spise det samme hele tiden.
Behold på det du allerede vet funker. Men husk å gjøre små justeringer for hver gang basert på tilbakemelding du får, så maten alltid blir bedre og bedre. Og du får variert maten gradvis over tid.
Jeg kombinerer noe gammel (noe som er kjent) med noe nytt som virker ukjent. Det kan f.eks være å bruke pølse (trygt) og skjære den i skiver (nytt og utrygt). Det gir mulighet for å f.eks bruke pølse i omelett eller til stekt nudler i stedet for pølse i pølsebrød.
Det er lettere å ta utgangspunkt i retter du vet faller i smak og bygge deg videre på den - det er da du kan teste deg frem for å se hva som funker og ikke.
Prøv om og om igjen, men ikke gjør de samme tingene.