Freestyle matlaging. Hva er det?

lage

Freestyle matlaging er evnen til å tilpasse oppskrifter ut i fra hva du har hjemme og hva du liker. Det er for deg som allerede vet hva du liker og tilpasse oppskrifter til din smak. Når du kan "Freestyle" kan du bare åpner opp kjøleskapet og tar “det, det, det og det” også POFF så har de en middag - også blir det god. Jeg kaller disse for kjøkkenrebeller fordi de kjører Freestyle på kjøkkenet og synes det er lettere å lage mat uten oppskrift. Hvis du tar utgangspunkt i det DU liker og lager mat på DIN måte - så er det ganske sikkert at du er en av de. For meg var Freestyle matlaging skikkelig morsomt og spennende, selv da jeg var stiv på kjøkkenet. 

Oppskrifter derimot, bør du bruke når du vil lære grunnleggende teknikker og prøve noe nytt for aller første gang. Det er som alt annet, du må lære spill-reglene før du kan bryte de effektivt. Det er derfor maten ikke blir bra når du bare slår sammen noe helt tilfeldig. Greia er at matlaging uten oppskrift er enklere enn du tror - bare at få snakker om det. Det må jo være mulig å lage mat uten oppskrift eller lage nye oppskrifter, når det finnes så mange varianter av en tomatsuppe? 

Med Freestyle matlaging blir du god hjemmekokk, en ekspert til å lage DIN type mat. Du lager dine egne oppskrifter som passer deg og dine. Det er da du kan servere noe du er stolt over og det faller i smak. Det er jo det viktigste? 

 

Freestyle matlaging er vanlig matlagings-metode som få snakker om 

Dette er et eksempel på to retter med utgangspunkt i samme oppskrift uten å følge det slavisk. Det er ris, karripulver, gulrot og kylling i begge retter men bare lagd på to forskjellig måter. 

  

 

Et annet eksempel: Hvis du søker på tomatsuppe på google, så får du uendelig mange oppskrifter som er ganske forskjellige. Noen er med vin, andre appelsin og eplejuice - når tomatsuppe i utgangspunkt bare er tomater og væske. Vann har bare blitt byttet ut med mer fancy ingredienser. Det betyr Freestyle matlaging er en vanlig matlaging-metode som få snakker om bare og derfor kan det virke nytt og ukjent. 

 

Er Freestyle matlaging for de som ikke er kreative? 

Ja. Alle kan bli gode på Freestyle matlaging bare de øver nok - akkurat som alle andre ferdigheter. Men jeg tror opplevelsen og mestringsfølelsen avgjøres av måten du går frem. Fordi Freestyle matlaging ikke handler om å kaste kokeboka og krysse fingrene for at middagen blir bra - for da kommer du garantert få dårligere selvtillit på kjøkkenet og miste motivasjonen. Og vips har du fått bekreftet hva du først trodde var sant, så du går tilbake til den gamle vanen, de gamle oppskriftene og rutinene. 

YOU CAN DO IT! Gi det en sjanse til. 

Du blir trygg på kjøkkenet og stoler på deg selv når hver avgjørelse ikke er et sjansespill. Du trenger ikke å være redd for at middagen blir dårlig om du tilpasser maten du lager til dine matPREFERANSER og du vet hvordan en rett er bygd opp. Da har du nok kunnskap og vet hvilke ingredienser du kan BYTTE med dersom du mangler noe fra ingredienslisten. Du har en kreativ side som du ikke vet om, det er bare tvilen i deg og stress som tar over den lekne siden av deg. Slavisk matlaging vs Freestyle matlaging 

Det er flere måter å gå frem på, men jeg synes Freestyle matlaging er den mest lettvinte måten. La oss bare sammenligne kontrastene så det er lettere å skjønne hva Freestyle matlaging dreier seg om i praksis. Slavisk matlaging er når du følger oppskrifter slavisk. 

Slavisk matlaging 

Freestyle matlaging 

Finne den perfekte oppskriften 

Definere DIN matstil og blir inspirert  

Skrive handleliste 

Forstå rettens oppbygging og hva som kan sløyfes

Handle og rydde maten 

Bruke ingredienser du har hjemme. 

Følge oppskriften slavisk  

Tilpasse oppskriften til matPREFERANSEN 

Håpe at maten faller i smak 

Trygg på at maten faller i smak (hvis ikke vet du hvorfor)

 

Hvorfor velge Freestyle matlaging? 

Jeg tror det er flere måter å gå frem på. Men for meg er målet at maten jeg lager faller i smak, derfor har jeg valgt freestyle matlaging, for da er jeg bevisst på hvordan jeg skal lage maten i stedet for å hele tiden føle den usikkerheten om jeg gjør ting riktig eller feil. Med freestyle matlaging følger du matPREFERANSEN til de du lager til, og bruker dette som grunnlag for å lage noe nytt og mer spennende. 


Før fulgte jeg oppskrifter slavisk, prøvde å planlegge på søndager og lage ukemeny og følge alle tips og råd der ute. Jeg følte jeg gjorde alt “riktig”, men likevel funket det ikke for meg. Da trodde jeg at JEG var problemet. Det jeg ikke skjønte var at det finnes flere løsninger til et problem (også når det gjelder mat), og du må velge den løsningen som passer for DEG. 

 

Ulempen med Freestyle matlaging 

Eneste ulempen med Freestyle matlaging er at jeg sjeldent får den samme retten om igjen. Jeg lager mat på slump og bruker det jeg har hjemme akkurat der og da. Det er alltid små forskjell fra gang til gang, men som regel blir det bedre og bedre så det har ikke så mye å si. Hvis du liker å prøve noe NYTT har jeg visuell mat-inspirasjon til deg HER. 

 

Fordelene med Freestyle matlaging 

Når du…

Så får du…

Definerer din matstil 

Tilpasset maten til DEG

Gjøre ingrediens BYTTER. F.eks potet med ris 

Brukt opp mat du har hjemme 

Kombinerer ingredienser du tenker passer sammen 

Nye smaker du ellers ikke ville smakt 

Lager mat ut i fra matPREFERANSE 

Mat som faller i smak 

 

Bygger selvtilliten din 

Med Freestyle matlaging har du dette under kontroll. Du er fri til å lage HVA du vil og HVORDAN du vil. Du er fri til å bruke ingrediensene på forskjellig måter - helt ubegrenset. Det er en morsom egenskap å ha. 

Du bestemmer selv 

Du blir ikke styrt av en oppskrift noen andre har skrevet. Du gjør som DU vil. Det er en egenskap som bygges over tid. Et fint sted å starte er å følge oppskrifter - men å gjøre en vri på oppskriften så du får variasjon. For det er så lett for gå inn i den vante hverdagen og gjøre ting på automatikk. 

Lyst å lage mat på DIN måte? 

Les mer om kurset Freestyle matlaging for kjøkkenrebeller 

Hei, jeg heter Mai.

Før fulgte jeg oppskrifter slavisk

fordi jeg var redd for å ødelegge maten. Nå lager jeg mat på slump og kreativitet er ikke lenger et problem.

Alle spørsmål er velkomne. Kontakt meg her.