Derfor er det vanskelig å spise variert

spise

Terskelen for å sette seg inn i nye oppskrifter og ingredienser og hva som kan gjøres for å bruke opp maten er for høy. Derfor er det lettere å spise det samme på rullering og gjøre ting på automatikk. For hvem vil ikke spise sunt, variert og masse digg mat? 

Oppskrifter er bra hvis du skal lære deg å lage noe helt nytt. Men trenger du variasjon i hverdagen trengs det ikke mye jobb å få til. Det er når du har spist det samme såpass lenge at du blir d*** lei av maten og får lysten til å prøve en HELT NY oppskrift som krever mye av deg. Handling, planlegging, følge fremgangsmåten. 

Når du prøver å variere maten blir det fort flere ingredienser som blir dårlig eller bare blir liggende. Det er fordi du kjøper alt som står på ingredienslistene i oppskrifter siden du ikke vet hvilke ingredienser som er viktig å kjøpe og hva du kan la være. 

Det gjør at jo mer du tyr til oppskrifter for å spise variert, desto vanskeligere blir det å bruke opp maten. Fordi du har mye du vil få brukt opp men ikke vet hvordan. Derfor føles det er lettere å bare spise det samme på rullering - og prøve å holde ut. Du har sikkert tenkt “kanskje jeg skal prøve å starte med en ny middagsoppskrift en gang i uka”. Men har det funket? 

Hvordan kan du da spise variert SAMTIDIG bruke opp restematen og det du har i skuffer og skap? 

Her er det mange som tenker “bare jeg blir flink til å planlegge” - men er det det? Vil det noen gang finnes oppskrift på AKKURAT det du har hjemme uten at du må kjøpe mer? Jeg har møtt så mange som tror dette er hovedproblemet og henger seg opp i det. Uansett vil du aldri vite hvor mye av maten du lager som blir spist med mindre du tvinger andre i maten for å ikke ha rester. Derfor skjønte jeg at planlegging er viktig - men at det ikka tar rotet på problemet. 

Den ene matlagingsferdigheten som holder deg tilbake er: Freestyle matlaing. 

Freestyle matlaging er ikke noe som erstatter oppskrifter, men som en supplement til oppskrifter. For mange kan få maten på bordet, men få har matlagingsferdigheten som gjør at de kan bruke opp restematen og det du har hjemme. Det er her Freestyle matlaging kommer inn. Freestyle matlaging handler om å tilpasse oppskrifter ut i fra hva du har hjemme og hva du liker. Å tørre å BYTTE ingredienser du ikke har i huset med noe du har tilgjengelig.

I stedet for alt eller ingenting holdning. Enten en ny oppskrift eller bare gamle oppskrifter. 

Hva med å gjøre en mellomting som er lett å få til? 

Å gjøre små BYTTER? 

Enten om du velger å kjøpe en ny ingrediens eller ikke. Men at du BYTTER ingrediensene du bruker, så ikke middagene blir HELT like hver eneste gang. At du prøver å BYTTE en ingrediens du ville brukt til å lage den retten du tenker - med en annen ingrediens som ligner. 

F.eks bytte: 

grønnkål ←→ vanlig kål

kjøttdeig ←→ kyllingrester

sukker ←→ honning

 

Mat er som klær. Bytter du overdelen får du et nytt antrekk. På den måten får du variasjon SAMTIDIG som du får brukt opp maten. 

 

Ta utgangspunkt i enkle oppskrifter 

Du trenger ikke alle ingrediensene som står i oppskriftene. Ta utgangspunkt i enkle oppskrifter og tilsett andre ingredienser etterhvert. Da blir det lettere å vite hva som er viktig å kjøpe inn.

La oss si du har en tomatsuppe du pleier å lage, som består av hakkede tomater og løk.

Etterhvert kan du ta denne retten et hakk videre: med gulrot, søtpotet, fløte, ost, karripulver, eplejuice, sweet chilisaus eller chorizo topping. Skjønner?

I stedet for å lære deg alle disse oppskriftene hvor du i tillegg trenger vin, riseddik og mange andre ingredienser - er det lettere for deg om du tar utgangspunkt i det du har hjemme. Da vil den tomatsuppen automatisk variere seg fra gang til gang. Du må bare passe på at du ikke gjør det samme hver eneste gang. 

 

Ta små steg 

Er du villig til å gjøre de små tingene over tid kommer du mye lenger.

Jeg hadde fokus på de SMÅ tingene, feks lage noe nytt (dressing, saus, salat osv) til den retten du har gått lei av. MEN det må være noe smått du faktisk gidder å gjøre over tid.

For det nye du lærer lan du bruke i andre retter. Det blir en slags dominoeffekt for hver gang du lærer å lage noe nytt eller bruke en ny ingrediens. 

Det er enklere å lage en ny dressing til en gammel rett du kan utenat, enn å følge en helt ny oppskrift hvor du ikke finner de ingrediensene du skal ha engang.

På samme måte er det enklere når du vet hvordan du skal steke søtpoteten, for da kan du spise søtpotet i flere av rettene du allerede spiser nå. 

Og hvis du IKKE vil sette deg ned for å lære å lage noe nytt kan du ta utgangspunkt i retter du allerede lager og BYTTE en ingrediens du vanligvis ville brukt i den retten med noe annet som ligner av det du har hjemme. Da vil du merke du får ny vri på rettene og kanskje blir DET din nye favoritt. 

Hei, jeg heter Mai.

Før fulgte jeg oppskrifter slavisk

fordi jeg var redd for å ødelegge maten. Nå lager jeg mat på slump og kreativitet er ikke lenger et problem.

Alle spørsmål er velkomne. Kontakt meg her.