Bruker du mye tid på å lete etter enkle oppskrifter?

lage

Jeg har også brukt masse tid på å Google og scrolle 👩‍💻🧐 Helst oppskrifter med få ingredienser som går kjapt å lage. 

Du prøver å spare tid på kjøkkenet med enkle oppskrifter. Og du kommer over oppskrifter med kort ingrediensliste og som virker enkel, men så inneholder de oppskriftene ingredienser du ikke bruker til vanlig. Skal jeg kjøpe, eller ikke? Og ofte når du kjøper inn de ingrediensene blir det dårlig i kjøleskapet. Så er de enkle oppskriftene verdt tiden? 

Finnes det en enklere løsning? 

Vi vil jo handle sjeldent, lage mat som går godt og at det du kjøper inn blir brukt opp. 

Noen velger å parre oppskrifter, f.eks bruke en halv boks mais i rett A og halv boks i rett B. og at de kan dele opp ingrediensene på den måten slik at alt “går opp” og ingenting i søpla. Ulempen er at det blir vanskelig å spise variert, for da går ikke regnestykket opp. 

Hva annet kan du gjøre? 

I stedet for å lete etter enkle oppskrifter eller spise det samme på rundgang, kan du lære deg følgende: 

 

Basisoppskrifter 

Basisoppskrifter er oppskrifter som kan brukes i flere retter. F.eks basisoppskrift på woksaus, hvit saus brukes i ostesaus og karrisaus, basen til klar og kremet suppe, kremet saus som brukes i mange salater f.eks pastasalat eller brokkolisalat, tomatsaus som kan brukes til pasta, suppe eller gryteretter. 

Enkel fyll 

Lær deg å bruke mange enkle fyll. F.eks fiskepinner, fiskekaker, karbonader, linser, kikerter, frosne grønnsaker, fiskeblokk, egg, hodekål (en undervurdert grønnsak som gir crunch til maten og varer lenge). 

 

Ting til å ha fyllet oppå 

Lær å koke ris, pasta og nudler så du har noe å veksle mellom. Etterhvert kan du teste deg på forskjellige typer ris, pasta og nudler. 

Ting til å wrappe fyllet med 

Lær å bruke lefse, lomper, rispapir og kanskje nori etterhvert? 

Ta utgangspunkt i retter du allerede lager 

Variere base, fyll, topping/saus 

Hvis du har en type fyll du liker å lage, kan du variere med å spise det med pasta og hvit saus den ene dagen og ris med woksaus neste dag. Rester av pasta og ris kan fryses. Eventuelt kan du gjøre det motsatte: koke masse pasta, og lage nytt fyll for hver dag. La oss si du har fyll: 1,2,4 første dagen, andre dagen kan du ha fyll: 1,2,3. 

Trenger du inspirasjon? 

Jeg liker å bruke Pinterest. Andre sider jeg likte å bruke før: coop, budgetbytes, Donal Skehan, Yeungmancooking og et par til jeg ikke kommer på akkurat nå. 

Du trenger ikke alltid finne enkle oppskrifter. Du kan forenkle oppskriftene selv. 

Det er mye bedre å se på en oppskrift og tenke: åh, jeg har alt.. enn å se oppskrifter med ingredienser du aldri har hørt om før.

 

Forenkle oppskrifter 

Når du kommer over en oppskrift som har masse tekst og en lang ingrediensliste 

Spør deg selv:

👉 hva kan jeg la være å gjøre og at det likevel kan være godt.

F.eks 

  • Du trenger ikke å lage saus til kjøttstykket eller fritere. Du kan bare steke det. 
  • Marinert kjøtt. Stek kjøttet og tilsett asiatiske sauser etterpå. funker fett. 
  • Syltet grønnsaker, du trenger kanskje ikke den typen grønnsak, bare spis det du har 
  • I stedet for å lage sauser, dressinger, hummus av en grønnsaker - så bare spis som det er 

 

Strippe oppskrifter 

Når du blir usikker om du må kjøpe inn alle ingrediensene for å lage den oppskriften, kan du sammenligne med andre oppskrifter. Se etter ingredienser som er felles i begge oppskrifter - da er det de som er viktigst. Dette kan ta litt tid - men på denne måten lærer du også hvordan du kan piffe opp rettene når du begynner å gå lei av de 

 

Ingrediens-BYTTER 

Når du kommer over oppskrifter med litt fancy ingredienser du ikke får tak i butikken eller aldri har brukt før, kan du BYTTE med andre ingredienser som ligner. Da kan du lage deler av oppskriften som frister mest, f.eks lage en ny saus, men bruke pasta i stedet for nudler. 

 

PS.

De enkle rettene du kan lage nå bør du fortsette å bruke. Du trenger ikke å lage AKKURAT likt hver eneste gang, men gjør du ingrediens-BYTTER (f.eks bytte grønnsak med en annen grønnsak eller kjøtt med kjøtt) vil du få enkle retter som gir variasjon i maten over tid og det blir lettere å bruke opp maten.

Få tips og inspirasjon i innboksen

Du kan når som helst melde deg av.

Hei, jeg heter Mai.

Før fulgte jeg oppskrifter slavisk

fordi jeg var redd for å ødelegge maten. Nå lager jeg mat på slump og kreativitet er ikke lenger et problem.

Alle spørsmål er velkomne. Kontakt meg her.