Hvor ofte bør du variere det du kjøper? En vanlig feil mange gjør.

handle

Det er fort gjort at ting blir dårlig i kjøleskapet om vi kjøper noe utenom det vanlige. 

Men det er ofte det som skjer når om du følger oppskrifter som krever nye ingredienser du ikke pleier å ha hjemme. “jeg må huske å bruke det” også ligger det bare der til det blir dårlig og kan kastes. 

Det er vanlig å ha lyst på mer variasjon, prøve nye oppskrifter, kjøpe nye ingredienser, men da legger du mer press på deg selv (1) på at du må bruke opp ingrediensene enn det du klarer (2,3). Resultatet (4) blir ofte til at vi går tilbake til den gamle vanen med å kjøpe det samme ingrediensene og lage det samme så vi ikke kaster så mye mat. 
 

Jeg bruker EVIGHETER før jeg kjøper inn noe nytt. 

Jeg har lagd en regel som jeg kaller for 90/10 regelen. 

Kjøper jeg mer enn 10% av handlekurven med nye ingredienser - blir det ofte dårlig. Du må bare finne ut hva som passer deg - hvor grensen din går. 

Å være kreativ og eksperimentere med maten handler IKKE om å kjøpe inn masse nytt, men gjøre MASSE nytt med ingrediensene du har. 

 

Bare se forskjellen 

koke poteter, steke kjøttkaker, raspe gulrøtter, lage brunsaus 

vs 

Skjære kjøttkaker og steke i en digg saus, ha salat med raspa gulrøtter, og ovnsbakte poteter i pitabrød med rømmedressing. Det er dette du kan gjøre neste gang du har rester av kjøttkaker og du tilfeldigvis har ingrediensene eller lignende ingredienser hjemme.  

Hvis du KUN spiser maten som den er og lager maten på en bestemt måte så blir det lite variert. 

Jeg handler også de samme ingrediensene til det begynner å bli kjedelig. Men før det bruker jeg kreativiteten til å komme på forskjellige løsninger til hvordan jeg kan bruke maten. Når jeg har fått inspirasjon, tatt meg tiden til å eksperimentere, men jeg begynner å gå lei av maten så vet jeg det er på tide å kjøpe inn en ny ingrediens. 

Det er som klær. Hvor ofte er det du fornyer hele garderoben? Du starter rolig med å kjøpe et par nye plagg og kombinerer det på forskjellige måter. Etterhvert forandrer du stilen din og du finner ut hva som er DEG.

 

Få variasjon med ingrediens-BYTTER 

Å bytte ingredienser lærte jeg i ernæringsstudiet. Under kostveiledningstimer la jeg merke til at jeg hjalp andre med å spise sunnere ved å BYTTE ingredienser de pleier å spise med sunnere alternativer for å få en myk overgang, en livsstilsendring over tid. Denne måten å BYTTE kan også gjøre for å få variasjon i maten. 

 

I stedet for å kjøpe 10 nye ingredienser for å lage den ene oppskriften - bare for å få litt mer variasjon i maten. Hvorfor ikke gjøre små ingrediens-BYTTER? Det er mye enklere. Jeg liker å lære meg å bruke en ny ingrediens av gangen. Å BYTTE en ingrediens jeg bruker til vanlig med noe nytt som ligner. 

La oss si dette er en rett du spiser til vanlig og det består av fire forskjellige ingredienser. Hva om du BYTTET den ene ingrediensen med noe annet som ligner? I stedet for å lage maten som du alltid har gjort, hva med å gjøre en liten vri? 

 

Mange velger å veksle mellom oppskrifter for å få variasjon. Men for å få variasjon trengs det bare små forandringer over tid. For det å endre på maten du spiser og lager er en livsstilsendring. 

 

I stedet for å lage noe nytt en gang i skuddåret kan du gjøre små BYTTER hver gang du lager mat. Da blir det mer variasjon over tid og terskelen blir lavere for å komme i gang. 

Mat er som klær. Bytter du overdelen får du et nytt antrekk. Bytt ingrediensene i oppskriften med noe annet som ligner. Andre vil tenke du er kreativ fordi du kom på en ny kombinasjon til middag, når alt du har gjort er å BYTTE.

 

Når du BYTTER ingredienser som "ligner" på hverandre blir overgangen ikke så stor for deg og de du lager til. Da øker du også sjansen for at maten blir godtatt og fallhøyden blir ikke så høy 👌

Ta utgangspunkt i enkle, kjente retter. Det er mye bedre å se på en oppskrift og tenke: åh, jeg har alt.. enn å se oppskrifter med ingredienser du aldri har hørt om før.

 

  • Når du vil forenkle rettene du lager 👉 BYTT med ingredienser du allerede er kjent med.
  • Når du vil variere rettene du lager 👉 BYTT med ingredienser du vanligvis ikke bruker til den rettene 

 

F.eks bytte: 

grønnkål ←→ vanlig kål

kjøttdeig ←→ kyllingrester

sukker ←→ honning

 

Min første bytte var da jeg lage wrap med fiskepinner. Det var ikke noe jeg kom på ut av det blå. Jeg ble inspirert av Sweet Chili Chicken Wrap fra Burgerking til 80 kr på den tiden.

 

Det var skikkelig godt, men jeg synes ikke det var verdt penga når jeg hadde nesten alle ingrediensene hjemme til å lage selv - alt bortsett fra den friterte kyllingfileen. Da kom jeg på “HEY, jeg kan jo bytte fiskepinner med kyllingfileen”. Det blir jo på en måte det samme. Begge er fritert bare at dette er fisk.

Bruk oppskrifter som inspirasjon for å få fart på leken. Etter du har fulgt oppskriften første gangen kan du teste deg frem, eksperimentere med maten og lage din egen vri. Da får du nye smaker du ellers ikke ville gjort.

Det var sånn jeg  fikk komplement for å være kreativ, når jeg ikke engang følte meg kreativ 

Alt jeg gjorde var å BYTTE. Bytte to “like” ting med hverandre eller bruke begge tingene sammen. 

 

Eksempel 1 

Her har jeg tatt utgangspunkt i lasagne. Hvis jeg skulle BYTTET ville jeg lasagneplater med vanlig spaghetti. Dette kunne jeg også byttet i tillegg:  i stedet for å lage og spise hvit saus og tomatsausen hver for seg kunne jeg valgt å blande de to sammen til en kremet tomatsaus i stedet. 

Eksempel 2

Her er hovedingrediensen kokosmelk og fyllet. Men det kunne for all del vært nuddelsuppe eller gryterett med ris ved siden av. Putter du i karri kan det bli karrigryte. Putter du i red curry paste kan det bli thai nuddelsuppe. 

 

Andre eksempler

  • Du kan bytte sukker med honning, eller bruke begge deler 
  • Du kan bytte kjøttdeigpakken med f.eks kikerter/linser eller så kan du bruke halve kjøttdeigpakken med kikerter
  • Du kan bytte en sterk krydder med en sterk saus
  • I stedet for å lage sushi kan du lage en bolle med ris og spise med laks, avokado og chilimajones.
  • I stedet for å lage baguett med bacon, brie og syltetøy kan du ha kjøttdeigfyll med gulost i stedet.
  • I stedet for å spise kjøttkaker med poteter og brunsaus kan du lage pytt i panne av det.
  • I stedet for å spise makaroni med pølse kan du spise makaroni med kjøttdeig eller spaghetti med chorizo

Skjønner du?

Det er helt opp til deg hvor mye du vil bytte og hva du bytter. Men om du gjør små bytter hver dag vil du merke at du får variert maten din uten masse ekstra jobb.

Få tips og inspirasjon i innboksen

Du kan når som helst melde deg av.

Hei, jeg heter Mai.

Før fulgte jeg oppskrifter slavisk

fordi jeg var redd for å ødelegge maten. Nå lager jeg mat på slump og kreativitet er ikke lenger et problem.

Alle spørsmål er velkomne. Kontakt meg her.