2 tips for å bruke opp restematen og det du har hjemme

lage
 
  Obs. videoen får frem de to tipsene men er ikke likt som det som står i teksten under. Figuren jeg prøver å vise frem på videoen ligger nederst på siden. 

Du vet ikke hva du skal gjøre med restematen, fordi du ikke har en oppskrift du kan følge. Hjernen stopper opp og det er vanskelig å komme på noe fordi du har vært vant med å gjøre ting på autopilot. Du vet ikke hva du skal lage fordi du rett og slett ikke vet hva du skal gjøre for at det skal bli godt. og om det i det hele tatt blir godt. Du blir usikker og begynner å tvile på deg selv. 

Det er vanskelig å bruke opp restematen - ikke fordi du trenger enda flere tips og råd. Men rett og slett tørre å lage noe nytt. Å improvisere og eksperimentere kan virke veldig rart for deg til å begynne med. Det kan føles ut som om du mister all kontrollen på kjøkkenet - for du vet ikke om det kommer til å bli godt eller ikke. Men når du vet at god mat er mat DU liker - vil du kunne ta tilbake kontrollen. Det er jo du som skal spise maten? Det er DEN oppskriften du skal følge. Om du da blir usikker på hva du skal tilsette i maten kan du bare spørre deg selv. Det handler om at du er bevisst på hva du liker, fremfor hva som er riktig og feil.

Forskjellen mellom ingrediensene du har hjemme og restemat - er at restemat er ferdig tilberedt mat. Det skal i utgangspunktet være lettere og mer praktisk å bruke ingredienser som er ferdig tilberedt. Men hvis du lager alt i en kjele for å spare tid blir det vanskeligere å bruke opp restene, fordi alle ingrediensene er blandet sammen. Da har du færre alternativer til hva du kan gjøre med restene. 

Så tips nr 1 er å lage maten separert. Når du skal f.eks lage pasta bolognese kan du steke kjøttet for seg, grønnsakene for seg og pastaen for seg. For om du skulle koke for mye pasta, så gjør det ingenting: for da kan du bruke det som pastasalat dagen etter eller fryse ned til en mellommåltid senere.  

Så når du lager mat og tilbereder ingrediensene hver for seg, så er det i prinsippet akkurat det samme om om når du er på rema 1000 sin kjøledisk og handler. Konseptet dems går ut på at du kjøper flere ferdig tilberedte ingredienser og kombinerer til din egen rett. du kan velge mellom kjøttboller eller scampi, ulike typer saus og pasta eller nudler. også mikser og trikser du. Du setter sammen retten din, bare at ingrediensene er så og si ferdig tilberedt for deg. 

Akkurat det samme kan du gjøre hjemme. Når du har en  ferdig tilberedt ingrediens kan du kombinere med andre ingredienser som passer til. Du må rett og slett velge akkurat det du ville gjort i butikken. 

Tips nr 2 for å bruke opp ingredienser du har hjemme er å BYTTE. Å bytte to "like" ingredienser. Du lager fortsatt det du vanligvis ville gjort - men du bytter det du vil få brukt opp med det du normalt bruker. La oss si du har hirse. Helt ærlig, jeg har aldri brukt det før. Men det var en som spurte meg hva jeg kunne bruke det til og jeg klarte å hjelpe henne fordi jeg hadde hørt om hirsegrøt. For det sier noe om egenskapen, farge og konsistensen til ingrediensen. Det vil si det ligner på ingredienser som havregryn og ris noe som også bruke i vafler og til og med kjøttboller. Derav vet du at du kan bruke hirse i f.eks kjøttboller. Et annet eksempel kan være grønnkål - da kan jeg bytte med en annen kål eller med noe annet som er grønt. 

 

Denne figuren prøvde jeg å vise frem på videoen: 

 

16 måter å lage mat uten oppskrift - I DAG. Gjør det lettere å bruke opp mat du har hjemme selv om du er vant med å følge oppskrifter. 

 

Last ned Byttelisten. Perfekt når du har ingredienser du vil få brukt opp og ikke vet hva du skal gjøre med det. 

 

Sjekk mine mat-dagbøker. Få visuell inspirasjon til hva for noe nytt du kan gjøre med maten og se hvordan jeg går frem når jeg bruker det jeg har. 

Hei, jeg heter Mai.

Før fulgte jeg oppskrifter slavisk

fordi jeg var redd for å ødelegge maten. Nå lager jeg mat på slump og kreativitet er ikke lenger et problem.

Alle spørsmål er velkomne. Kontakt meg her. 

 

 

GRATIS

Hvilken kjøkkentype er du? 

Hvis du vil bruke opp restematen og ingredienser du har i kjøleskap, skuffer og skap må du bruke en løsning som fungerer for DEG.

Er du en planlegger, kjøkkenrebell eller en mellomting? 

Svar på 10 korte spørsmål og finn ut hva DU bør gjøre. 

Ta quizen
GRATIS

Vil du ha mer variasjon i maten?

Få en enkelt metode å variere maten på uten masse planlegging og handling. 

Få strategien