For å lage mat andre liker må du først klare å lage mat du liker

lage

Lag mat DU liker først 

Det er ikke lett, fordi du gjerne vil lage mat de andre liker. Helst at alle liker maten. Men når du ikke er bevisst på hva andre liker er du mest sannsynlig ikke bevisst på hva du liker heller. Hvordan skal du kunne lage mat tilpasset andre da? Bevissthet er en øvelse du må trene på, etterhvert vil du legge merke til hvilke ingredienser du skal la være å bruke for nå og hva du kan gjøre med maten for at det skal falle i smak. Når jeg vet jeg lager noe nytt som jeg tror ikke er så populært her hjemme, så veier jeg det opp med å tilsette eller lage mat på en måte som vil gjøre middagen mer fristende. Jeg kombinerer noe gammel (noe som er kjent) med noe nytt som virker ukjent og til og med utrygt for de som er skeptiske. God mat handler ikke opp bra oppskrifter, men om maten du lager treffer matPREFERANSEN til den du lager og om det fristende eller ikke. 

Nye oppskrifter er ikke løsningen 

Du kan være heldig å komme over en oppskrift som passer alle i familien. Men de fleste ganger føles det ut som pølse, pizza og taco er de eneste rettene som slår an. Det er demotiverende og ofte utelukker vi oppskrifter som ikke falt i smak. Det du egentlig gjør er at du utelukker ingredienser du kunne brukt i matlagingen. For ofte er det ikke sånn at vi liker / ikke liker en hel rett, det er mest sannsynlig sammensetningen, smak eller konsistens. Så desto mer du utelukker, desto vanskeligere er det å lage variert mat. Etterhvert blir du stressa for at de spiser det samme hele tiden. 

Gjør en mellomting 

Du bør ta utgangspunkt i retter som du spiser NÅ, Deretter introdusere en og en matvare PÅ FORSKJELLIGE MÅTER. Hvis pølser er noe som spises masse av, så er dette veien å gå. Kombiner pølsen med andre ingredienser, skjær pølsen på andre måter, kanskje tilsette noe i pølsen eller bare ha annen fyll i pølse med pølsebrød? Det finnes ikke én fasit, men den beste måten å gjøre ting på er å lage mat på DIN måte. Fordi din måte virker kjent og det er det som føles trygt både for deg men de som spiser maten din. Den viktigste jobben du gjør med matlaging er å introdusere noe nytt på en forsiktig måte så det blir godtatt. F.eks bruke pølse (trygt) og skjære den i skiver (nytt og utrygt). Så selv om du gjør noe annerledes med pølsen så kan det gå fint likevel fordi det er pølse (trygt). 

Likte de ikke maten du lagde? 

Husk at det ikke alltid er tid og energien du setter i en rett som settes pris på. For noen som ikke er opptatt av mat eller har så mye peiling på matlaging så handler det om preferanse (hva de liker) og trygghet (hva de er kjent med). De vet kanskje hvilken retter de liker men ikke HVA og HVORFOR de liker det. Det er din jobb å finne ut av HVA og HVORFOR de liker/ikke liker maten og HVORDAN du kan få lagd mat som blir spist. 

 

Hvorfor likte ikke de maten?

Vet du hva de liker og ikke liker med maten du lager? Hvis nei, så er det fordi du ikke er bevisst på det selv. Siden jeg begynte å legge merke til hva jeg likte/ikke likte med maten, tok jeg også meg tiden til å forstå hva andre likte/ikke likte. Denne bevisstheten er gull, fordi du lærer andre å kjenne etter hva de liker også. Det er da de klarer å sette ord på det og det blir lettere for deg å lage mat som treffer dem. Det er ikke lenger om å finne den perfekte oppskriften men definere den selv.

God mat handler om matPREFERANSE. Det er derfor du kan like noe som de andre ikke synes noe av og omvendt. 

Still deg disse spørsmålene hver gang du spiser (uansett hva det er) 

Likte jeg maten/Likte jeg ikke maten? 

Hva likte jeg? 

Hvorfor likte jeg det? 

Hei, jeg heter Mai.

Før fulgte jeg oppskrifter slavisk

fordi jeg var redd for å ødelegge maten. Nå lager jeg mat på slump og kreativitet er ikke lenger et problem.

Alle spørsmål er velkomne. Kontakt meg her. 

 

 

GRATIS

Hvilken kjøkkentype er du? 

Hvis du vil bruke opp restematen og ingredienser du har i kjøleskap, skuffer og skap må du bruke en løsning som fungerer for DEG.

Er du en planlegger, kjøkkenrebell eller en mellomting? 

Svar på 10 korte spørsmål og finn ut hva DU bør gjøre. 

Ta quizen
GRATIS

Vil du ha mer variasjon i maten?

Få en enkelt metode å variere maten på uten masse planlegging og handling. 

Få strategien